Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Метрото в Деня на София – пътуваща сцена за музика и танц

По-интересните събития на празника на града – 17 септември, повечето с вход свободен

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Метрото в Деня на София – пътуваща сцена за музика и танц

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Поредица от събития ще отбележат Деня на София на 17 септември тази година. Петъчният ден предлага разнообразие от концерти, театрални представления, арт инсталации и по традиция безплатно посещение на културните институции на Общината.

Музеят на София, Софийската градска галерия и Зоопаркът ще работят с вход свободен.

Освен постоянната експозиция на Регионалния исторически музей, посетителите може да разгледат и изложбата „Приложно златарско изкуство“, в която са представени накити и предмети, изработени от сребърни и други метални сплави, чрез разнообразни техники. Занаятът е представен в ареала на българските земи и в контекста на систематизирана информация за конкретни произведения, някогашни работилници, както и съвременни майстори.

Акцент в Софийската градска галерия е фотографската изложба „Кристо и Жан Клод. Живот=Творби=Проекти“. Експозицията ще може да се посети с намалено работно време от 10 до 14 ч., заради събитие на Столична община. Междувременно изложбата „Въздигане. Първият випуск“ по повод 125 години от създаването на Националната художествена академия с картини и скулптури на първите ученици и учителите в Академията може да се разгледа безплатно през целия ден.

Вижте още: КАК ДА ГЛЕДАМЕ ИЗКУСТВОТО НА КРИСТО С РАЗБИРАНЕ

Събитието, поради което изложбата с фотографии на Кристо ще бъде с намалено работно време, е церемонията на Столична община за връчване на Наградите за ярки постижения в областта на културата. Мероприятието е насрочено за 16 ч. и ще се проведе в камерен формат в Софийската градска художествена галерия. Ще бъдат присъдени награди в областта на литературата, театъра, музиката, фотографията, архитектурата и др., както и Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Голяма част от активностите ще се случат в подземието на метрото. „Звукът на метрото“ представя различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро и ще се проведе в два времеви диапазона – от 10 ч. до 13 ч. и от 19,30 ч. до 21,30 ч. при изрично спазване на актуалните противоепидемични мерки – носене на лични предпазни средства, дистанция и дезинфекция. Участниците в събитието ще разполагат с движеща се сцена – мотриса от Третия метродиаметър ще посрещне съвременен танц, кино, театър на движението, изпълнения на класическата музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „Красно село“ до „Горна баня“. Избрани метростанции също ще приветстват част от събитията от програмата.

Мотрисата ще се движи по разписание и на пръв поглед нищо няма да издава, че е по-различна от останалите и е снабдена с осветление и озвучаване. На всеки пробег по маршрута от Красно село до кв. Хаджи Димитър, музиката ще се променя от трап, през хип-хоп, БГ поп, предвидени са стрийт танци, алтернативни арт-спортни демонстрации и пантомима.

В програмата е предвидено участието на млади и талантливи творци, сред които студенти от НАТФИЗ и Музикалното училище. Режисьор-постановчик е Атанас Лозанов. Събитието ще бъде заснето за целите на кратък документален филм „София – град на вдъхновението и модерността“.

Музиката ще бъде акцент през целия ден – вечерта е посветена на класиката. Максим Ешкенази и Оркестъра на Класик ФМ радио подготвят специален празничен концерт „София, празнувай с класика!“ в зала „България“. Началният час е 19,30.

Солисти в събитието, организирано от „Кантус Фирмус“ в партньорство със Софийска филхармония, са Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано). Диригент е Максим Ешкенази. И тримата са израснали и са влюбени в София. В програмата са произведения на Моцарт, Чайковски, Пиацола, Панчо Владигеров и други.

Част от творбите ще прозвучат в авторските аранжименти за пиано и оркестър на Георги Черкин. Оперната певица Гергана Николаева ще представи две арии от оперите „Ксеркс“ и „Риналдо“ на Хендел. В изпълненията си тя включва също забележителното „Адажио“ от Томазо Албинони, което ще звучи в авторски вариант на Георги Черкин за глас, пиано и оркестър.

Концертът е безплатен, но входът се подсигурява с покани. Такава можете да получите онлайн тук или във фоайето на залата един час преди началото на концерта. Броят на публиката ще бъде съобразен с актуалните противоепидемични мерки, отбелязват организаторите.

Художниците Вяра Бояджиева, Борис Праматаров и Мила Янева-Табакова ще представят „Пощенски картички от бъдещето“, скици по разказите на деца между 7 и 9 години и техните отговори на въпроса как си представят града, когато пораснат – как ще се придвижват, какво и къде ще работят, какво ще правят в свободното си време, как ще отглеждат децата си и т. н.

Картичките с необичайни размери 2 х 3 метра ще бъдат поставени в близост до ключови културни институции за визуални изкуства и ще може да се разгледат край Софийската градска галерия, „Квадрат 500“ и САМСИ. Проектът е на „КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа“ и цели да привлече нови публики към съвременното изкуство, като по различен и забавен начин ги накара да посетят институциите, край които са разположени картичките. Паната ще останат в градското пространство до 17 октомври.

Във вечерта на празника жителите и гостите на града ще получат рядката възможност да посетят парка „Врана“ в извънработните му часове. Паркът е декор за мащабна светлинна арт инсталация, която ще може да се посети на 16, 17 и 18 септември между 20,30 ч. и полунощ. Билети може да се купят на място или онлайн.

Вижте още: „ВРАНА“ СТАВА ДЕКОР ЗА МАЩАБНА СВЕТЛИННА ИНСТАЛАЦИЯ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg