Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Милен Русков на път към Брюксел: Гледам се отгоре

Писателят, преди да се качи в самолета: Не поглеждай назад към къщи, ангеле

 - Милен Русков на път към Брюксел: Гледам се отгоре

Милен Русков отпътува за Брюксел, където на 18 ноември ще получи тържествено Наградата за литература на Европейския съюз. Българинът е сред 13-те лауреати на ЕС за 2014 г. Минути, преди да се качи на самолета, авторът на „Възвишение“ сподели във фейсбук сложните чувства, обзели го преди полета. Текстът е публикуван на английски. 

„Тръгвам за Брюксел. Нервен съм. Облечен в хубав син костюм на „Зара“, се качвам в самолета. Би трябвало да се почувствам удобно в него, нали? Юлия, която е наясно с модата, ми стегна грешно възела на вратовръзката. И въпреки всичко това е най-подходящият възел за тази вратовръзка. Отгоре небето е сиво. Потискащо е това време на годината. Сърцето се свива, душата е разпръсната. Не съм сам, но самотен – казано по американски. Мога да се видя отстрани – малко съм като като Ник Фицджералд (бел. ред. – Ник Карауей е разказвачът във „Великият Гетсби“ на Франсис Скот Фицджералд). Едновременно като разказвача и героя на историята.

Толкова трудно е да бъдеш смел. Момче, толкова трудно е да бъдеш смел!

Oк, нека кажем, че това е литературно упражнение. Малко постмодерна чувствителност. Не толкова щастлив в щастливите обстоятелства. Не толкова нещастен в трагичните. Отчужден взор те гледа отгоре; твоят собствен. „Не поглеждай назад към къщи, ангеле“, както би казала една от моите сродни души, предполагам.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Този голям свят, в който ти се озова… Този самолет, този костюм, тази вратовръзка. Този момент от живота.“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах