VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Милен Русков с Вазовата награда

Романите му събуждат спомени за събития, които не трябва да се забравят, казва журито

Писателят Милен Русков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Милен Русков с Вазовата награда

Писателят Милен Русков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Писателят Милен Русков ще получи националната литературна награда „Иван Вазов“. Отличието ще бъде връчено на автора на „Чамкория“ и „Възвишение“ на 9 юли в Сопот, когато ще бъде кулминацията на Вазовите тържества в родния град на писателя. Тази година се отбелязват 169 години от неговото рождение.

Двата исторически романа на Русков предизвикаха изключително широк интерес сред читателите – „Възвишение“ бе екранизиран от режисьора Виктор Божинов и се превърна в една от най-гледаните съвременни български продукции. „Чамкория“ е хит и на театралната сцена с моноспектакъла на Захари Бахаров, поставен от Явор Гърдев.

„Двете книги са събудили спомена, разказите и историческата памет за времена и събития, които не бива да бъдат забравяни“, обосновават се от комисията на Община Сопот, присъждаща Вазовата награда. Призът се връчва от 1970 г. за постижения в литературата. Лауреати от минали години са Боян Биолчев, Иван Гранитски, Георги Господинов, Стефан Цанев, Валери Петров, Йордан Радичков, Николай Хайтов…

Милен Русков е роден през 1966 г. в Бургас, завършил е „Българска филология“ в Софийския университет. Доктор по лингвистика в БАН, автор на „Чамкория“, „Възвишение“, „Захвърлен в природата“ и „Джобна енциклопедия на мистериите“. Всички те са издадени от „Жанет 45“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Вазовата награда има и т.нар. детски вариант. Тази година отличието отива у младата влогърка Изабел, авторка на книгата „Щастливей“. Тя е номинирана от децата в Сопот.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg