Милен Русков с Вазовата награда

Романите му събуждат спомени за събития, които не трябва да се забравят, казва журито

Писателят Милен Русков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Милен Русков с Вазовата награда

Писателят Милен Русков. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Писателят Милен Русков ще получи националната литературна награда „Иван Вазов“. Отличието ще бъде връчено на автора на „Чамкория“ и „Възвишение“ на 9 юли в Сопот, когато ще бъде кулминацията на Вазовите тържества в родния град на писателя. Тази година се отбелязват 169 години от неговото рождение.

Двата исторически романа на Русков предизвикаха изключително широк интерес сред читателите – „Възвишение“ бе екранизиран от режисьора Виктор Божинов и се превърна в една от най-гледаните съвременни български продукции. „Чамкория“ е хит и на театралната сцена с моноспектакъла на Захари Бахаров, поставен от Явор Гърдев.

„Двете книги са събудили спомена, разказите и историческата памет за времена и събития, които не бива да бъдат забравяни“, обосновават се от комисията на Община Сопот, присъждаща Вазовата награда. Призът се връчва от 1970 г. за постижения в литературата. Лауреати от минали години са Боян Биолчев, Иван Гранитски, Георги Господинов, Стефан Цанев, Валери Петров, Йордан Радичков, Николай Хайтов…

Милен Русков е роден през 1966 г. в Бургас, завършил е „Българска филология“ в Софийския университет. Доктор по лингвистика в БАН, автор на „Чамкория“, „Възвишение“, „Захвърлен в природата“ и „Джобна енциклопедия на мистериите“. Всички те са издадени от „Жанет 45“.

Вазовата награда има и т.нар. детски вариант. Тази година отличието отива у младата влогърка Изабел, авторка на книгата „Щастливей“. Тя е номинирана от децата в Сопот.

Bookshop 728×90