Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Министър на културата от социализма с награда от НДК за принос

Тържествата за 40-годишнината на Двореца на културата започнаха с прожекция на нова версия на филма „Хан Аспарух”

Политическата кариера на Георги Йорданов започва през 1960 г. Бил е министър на културата от август 1987 г. до юли 1989 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Министър на културата от социализма с награда от НДК за принос

Политическата кариера на Георги Йорданов започва през 1960 г. Бил е министър на културата от август 1987 г. до юли 1989 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Награда „за изключителен принос в основополагането на Двореца“ получи председателят на Комитета за култура и министър на културата от времето на Тодор Живков Георги Йорданов от НДК за 40-годишнитата от основаването на институцията. Церемонията бе на 12 април, след малко отлагане заради епидемиологичната обстановка. Годишнината бе отбелязана с прожекция на „Ханът и империята“ – новата версия на трилогията на „Хан Аспарух“, чиято премиера е била в Зала 1 на НДК в годината на откриването на Двореца – 1981 г.

Тържествеността на повода бе подчертана и от гостите – президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Сред поканените бяха още министри, дипломати, директори на културни институции, ректори на университети и др.

Наградата за Георги Йорданов е заради неговия принос за изграждането на НДК. Йорданов не присъства на събитието.

Георги Йорданов, родом от Твърдица, Сливенско, завършва право в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като прокурор в Сливен. Политическата му кариера започва през 1960 г. като секретар на ГК на ДКМС, завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ОК на БКП. Продължава като секретар на ГК на БКП (1962 – 1965), секретар на ОК (1965 – 1967), първи секретар на ОК на БКП (1967 – 1971). През 1966 г. е избран за кандидат-член на ЦК на БКП, а от 1971 г. става пълноправен член. Първи секретар на ГК на БКП в София (1971 – 1979). Член на БКП от 1956 г. Става заместник-председател на Министерския съвет от 29 април 1979-а до 19 август 1987 г. и от 4 юли до 18 декември 1989 г. е председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет в правителството на Георги Атанасов.

Заема поста министър на културата, науката и просветата в правителството на Георги Атанасов от 19 август 1987 до 4 юли 1989 г. Кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП е от 1979-а до декември 1989 г. Народен представител е между 1971-а и 1990 г. – в 32-рото (6-о), 33-то (7-о), 34-то (8-о) и 35-о (9-о) Народно събрание.

В периода от 2 февруари 1982 до 19 август 1987 г. е председател на Комитета за култура, като от 1982-а до март 1986 г. този пост е с ранг на министър (член на правителството).

След 1989 г. е изключен от БКП като един от най-приближените на Тодор Живков, по-късно членството му е възстановено в БСП. През 1992 г. е привлечен като обвиняем по Дело № 3 за подписани от него като заместник-председател на Министерския съвет и министър на културата, науката и просветата решения на Министерския съвет в периода 1982 – ’89 г. за отдаване на безвъзмездна помощ на държави от Третия свят и на братски партии като кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП в периода 1982 – ’89 г. Привлечен е и през 1992 г. като свидетел по делото срещу зетя на Тодор Живков Иван Славков.

НДК е замислен от Людмила Живкова, която е основен двигател на проекта до неговото завършване. В строежа на НДК са ангажирани огромни бюджети и ресурси, за да бъде готов преди честването на 1300-годишнината от създаването на България. Своя директен принос дават и гражданите на столицата. Както самият Георги Йорданов, който след смъртта на Людмила Живкова заема нейното място като председател на Комитета за култура с ранг на министър, разказва в свое интервю през 2010 г.:

„Столичани отделиха от трудовите си възнаграждения и осигуриха ¼ от стойността на централната сграда. Те дадоха и хиляди трудови дни“.

По време на речта си по повод юбилея директорът на Националния дворец на културата Борислав Велков изказа благодарност на всички ръководства на НДК през годините, на екипа на Двореца, на творците, на партньорите и не на последно място на публиката. Изрази и специална благодарност към министъра на културата Боил Банов и кмета на София Йорданка Фандъкова за подкрепата към НДК. В речта си той подчерта концептуалната символика на сградата, дадени от вдъхновителката за Двореца Людмила Живкова:

„Неслучайно в изкуството на НДК, което надхвърля над 120 забележителни произведения, са вплетени и слънцето и огънят, и страданието, и битките, и победите, но и птицата Феникс, която олицетворява полета на българската култура и дух“.

Вижте още: НДК, ЗАМИСЛЕН ОТ ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА В СИНХРОН С „КОСМИЧЕСКИТЕ ВЪЛНИ И ЗВУКОВЕ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90