Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Музеи, галерии и паркове с вход свободен на Трети март

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Музеи, галерии и паркове с вход свободен на Трети март

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Културните институции към Столична община и повечето национални музеи ще спазят наложената досега традиция и ще работят на Трети март. На празника ще работят паркът „Врана“, Софийската градска галерия, Музеят за история на София, Националният исторически музей и Зоологическата градина, общинските са с вход свободен. 

Тази седмица културологът проф. Ивайло Дичев призова за бойкот на тази „съвършено нелепа“ дата в знак на солидарност с украинския народ. Преди дни стана ясно, че Националният военноисторически музей в София отказва да работи на празника, но не заради символиката зад датата 3 март в българската история, а за да заяви своята протестна позиция срещу случващото се в Украйна.

Вижте още: БОЙКОТ НА „СЪВЪРШЕНО НЕЛЕПАТА“ ДАТА 3 МАРТ

Примерът не бе последван от други културни институции в столицата. Със затворени врати ще останат Националната художествена галерия, Природонаучният и археологическия музей към БАН, но те обичайно не работят на официални празници.

Въпреки това софиянци и гостите на града няма да бъдат лишени от култура. Софийската художествена галерия и филиалите ѝ – галерия-музей „Дечко „Узунов” и галерия „Васка Емануилова“, ще работят от 11 до 18 ч. В сградата в Градската градина може да се види изложбата „Войната! И полуде светът…“, замислена по повод 110 години от обявяването на Балканската война. По случайност събитието, посветено на войната в изобразителното изкуство, съвпадна с войната в Украйна.

В залите на галерията може да се разгледа и фотографската изложба на Сибиле Бергеман. Откриването бе на 1 март, изложени са нейните модни и портретни фотографии, както и кадри от Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло.

Освен постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в София, посетителите може да видят и „Шапката – някога и сега“, която изследва софийския моден ареал с властващите български вкусове и чуждестранни влияния от края на XIX в. до настоящето. Освен като естетически знак, шапката е анализирана и като функционална необходимост, представени са исторически примери, продукт на столични модисти и ателиета или внос от чужбина.

С вход свободен може да се посетят още Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на църквата „Света София“, Археологическия парк „Западна порта на Сердика“, Гробницата на княз Александър I, Експозиция за национално помирение и Триъгълната кула на Сердика.

Националният исторически музей ще посреща от 9,30  до 19 ч., но входът остава платен. Понастоящем посетителите може да разгледат богато украсения позлатен тракийски нагръдник, открит при археологическото проучване на „Цвяткова“ могила, некропол „Косматките“ в землищата на Шипка – Шейново, в долината на тракийските царе. Музеят организира специална програма за децата по случай празника. От 10,30 и от 14,30 ч. ще се проведе ателие с беседа на тема „Изработка на знамена“, а от 12 и от 16 ч. започва ателието „Печати“. И двете събития са отворени за деца от 5 до 10 години.

Благотворителна акция ще протича през целия ден в Националния политехнически музей. От 9 до 17 ч. посетителите може не само да разгледат експозицията „Науката е тя!”, посветена на работата на жени учени от края на XX и началото на XXI век, но и да допринесат лично за разрешаването на хуманитарната криза в Украйна – търсят се хранителни и хигиенни продукти, които по-късно ще бъдат изпратени организация, която подпомага на терен нуждаещите се.

Деца ще се срещнат с хората от Дома за стари хора  в „Зона Б-5“ ,бл.4, за да ги поздравят за националния празник и да им окичат мартенички, изработени от самите тях. Срещата с възрастните хора е част от инициативата на „Столичен електротранспорт“ ЕАД, район „Възраждане“ на Столична община и Зонта клуб „Света София“, които чрез символите на българската традиция искат да отправят призив за мир, доброта и обединение в името на щастливото детство на идващите поколения.

След срещата децата ще раздават мартенички в ретро трамвая, който ще се движи по маршрут от площад „Възраждане“, през спирка „Иван Вазов“ и НДК до трамвайното депо в „Банишора“.

Шипка

С вход свободен ще работи и паметника на връх Шипка, но за разлика от други години президентът няма да присъства на официалната церемония. Възможно е лошата прогноза за времето да откаже много от обичайните посетители.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах