Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Надпревара за правата на историята с „истинския Повелител на мухите“

Тайка Уайтити смята, че трябва да я снима местен режисьор

Приключенията на момчетата от остров Ата силно се различават от разказаните в „Повелителят на мухите“ - споровете им не са завършвали трагично. Снимката е от екранизацията на Хари Хук от 1990 г. - Надпревара за правата на историята с „истинския Повелител на мухите“

Приключенията на момчетата от остров Ата силно се различават от разказаните в „Повелителят на мухите“ - споровете им не са завършвали трагично. Снимката е от екранизацията на Хари Хук от 1990 г.

Редица филмови и телевизионни продуценти са изразили интерес да купят правата за „истинския Повелител на мухите“ – история, публикувана в „Гардиън“ и четена милиони пъти. В нея се разказват приключенията на шест момчета от Тонга, които през 1965 г. корабокрушират на безлюден остров и остават там 15 месеца, докато не ги спасява военноморски офицер от Австралия.  

Вижте още: ИСТОРИЯТА, КОЯТО „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА МУХИТЕ“ НЕ РАЗКАЗА

Историята, разказана от Рутгер Брегман, е вдъхновена от желанието му да обори „Повелителят на мухите“ на Уилям Голдинг. Брегман написа в Туитър, че го „бомбардират имейли на филмови продуценти и режисьори“. Предложенията идват от САЩ, Великобритания „и отвъд“, а някои проучват варианта да купят правата само на историята на един от участниците. Към момента решение кой да я филмира не е взето.

Четири от момчетата, оцелели на остров Ата, са все още живи днес и поддържат връзка със спасителя си Питър Уорнър.

Интерес да реализира приключенията им на екран е проявил и новозеландският режисьор Тайка Уайтити, но в Туитър той написа, че вероятно няма да се стигне до реализация – според него с екранизацията трябва да се заеме местен полинезийски режисьор. В противен случай има риск от „културно присвояване“.

Сионе Филипе Тотау (Мано) е едно от момчетата, живяло 15 месеца на Ата. Потърсен от „Гардиън“ още в първите дни, след като бе разказан случаят, той заяви, че „не иска никой да разказва пълната му история, докато не я публикува в книга, за да завещае нещо на внуците си“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах