POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Най-високият небостъргач в Европа е пред завършванe

Издига се на 462 метра в Санкт Петербург

„Лахта център“ ще служи като седалище на руския газов гигант „Газпром“. Затова, гледан отдалеч, силуетът на главната кула символизира пламък. Снимка: Уикипедия - Най-високият небостъргач в Европа е пред завършванe

„Лахта център“ ще служи като седалище на руския газов гигант „Газпром“. Затова, гледан отдалеч, силуетът на главната кула символизира пламък. Снимка: Уикипедия

Най-високата сграда в Европа е почти завършена. Издигайки се над новия крайбрежен комплекс на Санкт Петербург, кулата „Лахта център“ е висока 462 метра, което я прави първата „супервисока“ сграда в града (с размери 300 метра или повече), съобщава Си Ен Ен.

Според създателите ѝ, структурата е най-северният небостъргач в света. 87-етажната кула се усуква на 90 градуса от основата до върха си, почти като част от гигантски винт. Това я прави един от най-високите образци на небостъргач с така наречения „усукан дизайн“.

Зашеметяващата височина на конструкцията се балансира от по-ниска сграда със смесени функции с 260-метрова фасада. Жилищното и търговско пространство ще бъде разположено до височина от 360 метра, над тях ще има наблюдателна палуба и ресторант, които ще предлагат спиращи дъха гледки към Финския залив.

„Лахта център“ отнема титлата „най-висока сграда в Европа“ от Федералната кула в Москва, завършена през 2017 г., която е висока „само“ 374 метра. Москва е дом на пет от следващите шест рекордно високи постройки – доминация, прекъсната само от лондонския „Шард“, който през 2010-а със своите 310 метра бе за кратко най-висок на Стария континент.

„Лахта център“ ще служи като седалище на руския газов гигант „Газпром“. Фирмата трябва да се премести в новите си офиси до края на 2019 г. Затова силуетът на главната кула символизира пламък.

Архитектурната концепция е разработена от британското архитектурно бюро RMJM (авторски колектив начело с Тони Кетъл), а комплексът е проектиран от компанията „Горпроект“ . По дизайна на интериора в комплекса работи европейското бюро „Exclusiva Design Srl“, което през в 2014 г. получи заданието след спечелен конкурс. Според Филип Никандров, главен архитект на „Горпроект“, фасадата на сградата ще бъде завършена до края на това лято, но дейностите по вътрешното обзавеждане ще продължат до 2019 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90