Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Напълно възстановен храм от Улпия Ескус отваря в НИМ

Посетителите може да се разходят виртуално в Храма на Фортуна

Храмът на Фортуна е изпълнен в коринтски стил. Илюстрация: Национален исторически музей - Напълно възстановен храм от Улпия Ескус отваря в НИМ

Храмът на Фортуна е изпълнен в коринтски стил. Илюстрация: Национален исторически музей

Храмът на Фортуна от древноримския град Улпия Ескус в област Плевенско „пристига“ в Националния исторически музей в София. Посетителите на НИМ може да се разходят в светилището на богинята на щастието и късмета Фортуна чрез виртуална реалност, виртуалните врати на храма отварят врати от 20 юни.

Виртуалната възстановка на храма е изпълнена с всички детайли, разкрити по време на проучванията и характерни за епохата на съществуване на храма в лагера на V Македонски легион, колонията Улпия Ескус, уточняват от музея. Архитектурната възстановка е дело на архитект Юлий Фърков, който е работил дълги години заедно с Теофил Иванов в античния град.

Храмът на Фортуна е с правоъгълен план, дълъг е 50 метра и широк 28 метра. Той е цялостно разкрит и проучен, намира се в югоизточния ъгъл на Форумния комплекс на града, един от общо четири храма край форума на Ескус. Състои се от южен портик (колонада) с двуреден строителен надпис на латински език, дълъг 26 м; вътрешен правоъгълен двор с колонада; храмът на Фортуна; помещения на север от храма.

Посетителите може да се разходят из възстановката на храма чрез очила за виртуална реалност. Снимка: Национален исторически музей

Предположенията на археолозите са, че храмовият комплекс е бил разрушен от готите или от земетресение през 376 – 378 г. Най-популярната теза гласи, че унищожаването на Улпия Ескус настъпва през VI век впоследствие на непрекъснатите нахлувания на аварите. Заради големите си размери обаче основите на храма на Фортуна са запазени, оцелели са и около 85% от тухлите, изграждали оригиналното здание. Върху развалините на храма на Фортуна е изградена малка едноапсидна кръстокуполна църква.

Целият комплекс, посветен на Фортуна, бил изпълнен в коринтски стил. Латинският надпис съдържа имената и титлите на римския император Комод (180 – 192) на когото е посветен храма. Според съдържанието на надписа храмът бил издигнат със средствата на „сдружението на занаятчиите” (collegium fabrorum) през 190 г. Колонадата на вътрешния двор била украсена с фриз – архитрави, изпълнени с релефни бикови глави и гирлянди от лавър. Храмът на Фортуна се състоял от предверие и култово помещение. Южната фасада имала четири коринтски колони. Върху триъгълният фронтон са изобразени две Виктории, които държат лавров венец. Вътре във венеца е имало релефно изображение – вероятно глава на Медуза, която да предпазва от злото.

Виртуалната разходка е част от постоянната експозиция на Националния исторически музей и може да бъде видяна с допълнителен билет. Проектът е финансиран от бюджета на Националния исторически музей.

Илюстрация: Национален исторически музей

Илюстрация: Национален исторически музей

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах