Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК по швейцарско време

Заедно с часовниците, които се връщат на местата си в Двореца на културата, сградата на Европредседателството се сдоби с още шест нови в дарение от марката. Снимка: НДК - НДК по швейцарско време

Заедно с часовниците, които се връщат на местата си в Двореца на културата, сградата на Европредседателството се сдоби с още шест нови в дарение от марката. Снимка: НДК

Навреме, точно в 11,30 ч. (на 20 февруари), швейцарската часовникарска фирма „Омега“ представи в НДК автентичните, възстановени часовници, които са дарени на Двореца през 1981-а, още при откриването на сградата. Двата часовника са разположени от двете страни на централния вход и бързо се набиват на очи – големите им електронни червени цифри привличат веднага окото на посетителя.

Заедно с часовниците, които се връщат на местата си в НДК, сградата на Европредседателството се сдоби с още шест нови в дарение от марката. Стенните часовници са от колекцията „Constellation“ (Съзвездие) и впечатляват с изчистения си дизайн.

Събитието откриха швейцарския посланик у нас Денис Кнобел, председателя на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков и представителката на часовникарската фирма за България. Присъстваше и изпълнителният директор на Двореца Ангел Митев.

Четири от новите часовници са поставени в Зала 3 на седмия етаж, където най-често заседават европейските делегати. Другите два също са разположени в залите на Европредседателството, където ще си съжителстват с творби на български художници – часовникът в Зала 6 е близо до стенописа „България“ на Светлин Русев.

НДК разполага със система от общо 120 часовника, които се контролират от специално помещение.

„Времето в НДК е преди всичко традиция“, коментира Борислав Велков при представянето на часовника в Зала 6. На въпроса на каква точно сума възлиза дарението от швейцарците, той отговори лаконично: „Времето струва скъпо“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно