Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Не вярваме, че този концерт беше за сбогом

Емоционална разходка с британската машина на времето „Дийп Пърпъл“ в „Арена Армеец“

Освен обичайното 
„Благодаря, вие сте фантастични“, в една от паузите Иън Гилън каза: „Благодаря много, след като наскоро бяхме в Абсурдистан (weirdistan), радвам се, че сега свирим пред нормални хора“. Така и не стана ясно какво има предвид - предишният им концерт е бил в Сърбия. Снимка: Площад Славейков - Не вярваме, че този концерт беше за сбогом

Освен обичайното „Благодаря, вие сте фантастични“, в една от паузите Иън Гилън каза: „Благодаря много, след като наскоро бяхме в Абсурдистан (weirdistan), радвам се, че сега свирим пред нормални хора“. Така и не стана ясно какво има предвид - предишният им концерт е бил в Сърбия. Снимка: Площад Славейков

Средната възраст на членовете на „Дийп Пърпъл” е 71 години. Бръчките и някои талии в групата са се увеличили, косите са оредели. Но (това не е „Евровизия” и) за тези музиканти винаги е било много по-важно как звучат, отколкото как изглеждат. Останалото си е същото.

Когато засвирят парчета като „Highway Star“, „Pictures Of Home“, „Bloodsucker“, „Demon’s Eye“, „Дийп Пърпъл” се превръщат в машина на времето и пренасят цялата си публика с половин век назад – във времето, когато трима от тях – Иън Пейс, Роджър Глоувър и Иън Гилън (заедно с Джон Лорд и Ричи Блекмор) – дефинираха хард рока и засадиха корените на хеви метъла.

Легендите излязоха на сцената на изцяло пълната зала „Арена Армеец” точно в 21 ч. и след разходката из 70-те прескочиха в 1996 г. с една от най-хубавите си песни през последните 30 години, баладата „Sometimes I Feel Like Screaming“ от албума „Purpendicular“. Тя е по идея на чисто новия тогава китарист на състава Стив Морз.

Тримата от Старата гвардия – Глоувър, Пейс и Гилън са заедно (с известни прекъсвания) в групата от 1969 г. Снимка: Площад Славейков

В концерта, наречен „Дългото сбогуване”, имаше само още две песни от албуми, излезли през ХХI век – „Uncommon Man“ от 2013 г. и „Time For Bedlam“ от последният им албум от 2017 г. Останалото, което чухме, с изключение на хитовете „Hush“ (1968) и „Perfect Strangers“ (1984), беше още чисто злато от началото на 70-те – „Space Truckin“, „Lazy“, „Smoke On The Water“, „Black Night“ и наелектризиращи сола.

„Младежът“ Морз, достойно заменил Ричи Блекмор, е само на 65. Снимка: Площад Славейков

Особено приятен за българската публика момент бе солото на Дoн Eъри с импровизации върху българския фолклор, каквато е правил и друг път на сцената у нас. Този път чухме мoтиви oт „Eргeн дeдa“ и „Тихo ce cипe първият cняг“. Коледното настроение продължи Иън Гилън, който излезе c шaпкa нa дядo Кoлeдa, зa дa изпee „Lаzy“ (1972).

Ако можем да си позволим някакво оплакване от този концерт „сбогуване” (в което все пак се съмняваме), то е, че час и 35 минути заедно с бисовете е може би един от най-кратките концерти на тази група у нас. Във всичко останало „Дийп Пърпъл” бяха, както винаги, една от най-добрите машини за рок концерти през последните 50 години.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах