Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Неизвестен вид къртица открита в Странджа

Зоолози установиха, че слепият бозайник от нашите земи не принадлежи към нито един от известните видове

Българска къртица се прочу на световната научна сцена. Името на новооткрития вид е  Talpa martinorum. Снимка: Недко Недялков - Неизвестен вид къртица открита в Странджа

Българска къртица се прочу на световната научна сцена. Името на новооткрития вид е Talpa martinorum. Снимка: Недко Недялков

Неизвестен досега бозайник обитава горите на Странджа, съобщават от БАН. Животното, открито от група зоолози, сред които е и българинът д-р Недко Недялков, е вид къртица, кръстена Talpa martinorum. Новината бе оповестена първо в немското научно списание „Bonn zoological Bulletin“.

Бозайниците на Европа се изучават повече от 300 г. и заедно с птиците се смятат за едни от най-добре проучените. Всяка година зоолозите откриват и описват нов вид бозайник, предимно дребни насекомоядни и гризачи от трудно достъпни и слабо проучени места в Южна Америка и югоизточна Азия. Изненадващо за всички се оказа, че все още има такива места и в Европа – и то на Балканите, отбелязват от БАН.

Досега се смяташе, че в България се срeщат два вида къртици – обикновена (Talpa europaea) и черноморска сляпа къртица (Talpa levantis), като първият вид е широко разпространен и се среща из цялата страна, а вторият беше известен само от района на Странджа.

Черноморската къртица е установена сравнително неотдавна за нашата страна (1991) и от биогеографска гледна точка изглежда логично това да е точно видът Talpa levantis, обитаващ планините около Черно море. Двата вида външно много си приличат и са трудно различими дори за специалист без апаратура. Черноморската къртица е малко по-дребна и клепачите при нея са срастнали, за разлика от европейската. След проучвания и сравнения (морфологични и генетични) с всички къртици, срещащи се в Европа и региона, беше установено, че слепите къртици от нашето Черноморие не принадлежат към нито един от известните видове, поради което беше описан нов вид, наименуван Talpa martinorum.

Към момента е установено, че новият вид се среща само в югоизточната част на Балканския полуостров, като следва плътно очертанията на Странджа планина – у нас и в Турция. Почти нищо не се знае за биологията на новия вид, което ще бъде предмет на бъдещи проучвания.

Д-р Недко Недялков е представител на Националния природонаучен музей – БАН, в екипа са още специалисти от Природонаучния музей в Словения и от Зоологическия институт „Александър Кьонинг“ в Германия.

Научният екип, открил новия вид къртица. Д-р Недко Недялков е вторият от ляво надясно.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90