POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Никита Михалков забрави, че е подкрепил „Матилда“

Филмът за император Николай II, канонизиран за светец, предизвика православен екстремизъм в Русия и раздели киногилдията

Актьорите Ларс Айдингер и Михалина Олшанска като император Николай II и балерината Матилда в сцена от филма на режисьора Алексей Учител. - Никита Михалков забрави, че е подкрепил „Матилда“

Актьорите Ларс Айдингер и Михалина Олшанска като император Николай II и балерината Матилда в сцена от филма на режисьора Алексей Учител.

Режисьорът Никита Михалков, като член на попечителския съвет на Фонда за кино в Русия, е гласувал за отделяне на бюджетни средства за филма „Матилда“ на Алексей Учител, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник, близък до съвета.

„Странно е как сега Никита Сергеевич се опитва да прехвърли цялата отговорност на Фонда, след като лично той гласува за проекта „Матилда“, е разказал пред агенцията събеседникът ѝ.

В събота, 16 септември, стана ясно, че Михалков държи Фонда за кино отговорен за конфликтната ситуация, създала се около филма „Матилда“. По негови думи, организацията и режисьорът Учител са били длъжни да оценят рисковете при създаването на филм за човека, признат за светец — Николай II.

По-рано през септември стана известно, че стотици кина са били заплашени с опожаряване заради „Матилда“. Филмът е посветен на съдбата на балерината Матилда Кшесинска, в която е бил влюбен бъдещият император Николай II. Премиерата е насрочена за 26 октомври.

Плакатът на „Матилда“

В края на август Михалков заяви, че смята да напусне попечителския съвет към Фонда за кино. Режисьорът разкритикува организацията, определяйки я като „безотговорна“.

В Екатеринбург на 4 септември, около 6 часа местно време, уазка, натоварена с бидони с бензин и газови бутилки, се блъсна в сградата на кинотеатър „Космос“. На волана седеше 39-годишният жител на град Ирбит Денис Мурашов. По време на разпита в полицията той призна, че е прекарал целия ден в „Храма на кръвта“.

По-рано, през януари, членове на обществената организация „Християнска държава – Свята Русия“ изпратиха писма до директорите на кината със заплахи и искания за отказ за разпространението на „Матилда“.

„Ако филмът излезе, кината ви ще горят, може да пострадат и хора“, заплашиха религиозните екстремисти, които в началото на септември преминаха от думи към дела.

Фондът за кино е руска държавна организация, осъществяваща финансова подкрепа за руското филмопроизводство.

https://youtu.be/s0cFbNpCchk

Вижте още: ПРОКУРОРЪТ, АРТИСТЪТ, ИМПЕРАТОРЪТ И ЛЮБОВНИЦАТА МУ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90