Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нощните клубове в Германия вече са признати за културни институции

Решение на Бундестага, което цели да ги защити от чести премествания и им дава данъчни облекчения

По време на пандемията задният двор на берлинския клуб „КитКат“ се превърна в полеви център за тестване за Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Нощните клубове в Германия вече са признати за културни институции

По време на пандемията задният двор на берлинския клуб „КитКат“ се превърна в полеви център за тестване за Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нощните клубове в Германия вече са в една категория с опери, музеи и театри, става ясно от решение на Бундестага, според което клубовете и центровете за събития вече са със статут на културни институции. Преди считани за места за развлечение, клубовете с музика на живо или други културни събития вече ще се ползват с данъчни облекчения, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Техно, пънк и хип-хоп няма да станат висока култура, уточнява „Шпигел“, но местата, на които тази музика се пуска, ще се ползват със същите наредби като концертните зали по отношение на градоустройството и строителните разпоредби.

Решението на депутатите, подкрепено от всички демократични групи в парламента, е резултат от 15-месечна кампания на Clubcommission, колектив на собствениците на нощни заведения и техните поддръжници. Миналата година те лобираха депутатите да спрат т. нар. clubsterben, или масовото затваряне на клубовете в страната от последните няколко години. За „клубната смърт“ е отговорна не само корона-кризата, но и фактори, които влияят далеч преди настъпването на пандемията – хората предпочитат да ходят на концерти на живо, в Германия работят повече барове, отколкото клубове, но като един от най-големите проблеми се очерта джентрификацията – модерните квартали изискват по-високи наеми, но привличайки хора с по-високи доходи, поставят клубовете в спор с новите съседи, които очакват спокойствие и уреденост.

Основните аргументи на защитниците на клубовете като културни институции бяха, че клубовете в Германия играят важна роля за туризма на страната, тъй като годишно привличат по около 3 млн. посетители само в Берлин и генерират около 1,5 млрд. евро за местната икономика. През последните 10 години обаче около 100 клубове в столицата са затворили за постоянно, а още 25 са „под заплаха“, включително заради множество оплаквания от шума.

Промяната на статута им ще гарантира, че клубовете ще продължат да провеждат дейността си там, където вече са установени, но ще подсигури и данъчни облекчения. Те обаче ще важат единствено за нощните заведения, които могат да докажат, че имат „културна цел“, се посочва в документ, публикуван от LiveKomm, федералната организация на всички зали и клубове, в които се изпълнява или слуша музика в Германия.

„Музикалните клубове са културни институции, които оформят идентичността на градските квартали и са интегрална част от културния и икономически живот – коментира Памела Шобес, председател на LiveKomm. – Сега един остарял закон ще бъде адаптиран към реалността. Това ще позволи на градовете и кварталите да запазят живота в себе си и ще защити местата за култура от постоянни премествания.“

Политиката към клубовете в страната е последователна – през ноември миналата година съдът в Германия постанови данъчни облекчения за берлинските клубове и ДДС-то им от 19% падна на 7%. Това важи и за „Berghain“ – клуб, който бе преустроен като арт галерия по време на Ковид-ограниченията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg