Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов филм за Банкси на кинофестивал в Москва

„Beat Film Festival“ ще се проведе в края на юли, вместо през май, заради коронавируса

Кадър от документалния филм „Banksy Most Wanted” на режисьорите Амелия Рувие и Шеймъс Хейли - Нов филм за Банкси на кинофестивал в Москва

Кадър от документалния филм „Banksy Most Wanted” на режисьорите Амелия Рувие и Шеймъс Хейли

Филм за Банкси от 2020 г. ще бъде показан в гала вечерта на фестивала за документално кино „Beat Film Festival“, съобщава ТАСС. Международният фестивал, който се провежда в Русия, е основан през 2010 г. и е едно от най-големите събития в света на документалното кино, посветено на новата култура.

Обичайно „Beat Film Festival“ се провежда през май, но тази година заради пандемията ще бъде между 21 юли и 2 август. Плановете на организаторите са да го проведат частично в онлайн формат, а една част от филмите да се прожектират в избрани киносалони, ако обстановката позволява.

Шест филма са в програмата на гала премиерите. От 2018 г. те са парадната секция на фестивала, с прожекции на филми, които са наградени или са станали боксофис хитове. Традиционно гала премиерите се провеждат в най-голямото московско кино – „Октябр”, и са придружени от дискусии с експерти. Тази година сред избраните филми са френската лента „Banksy Most Wanted” с режисьори Амелия Рувие и Шеймъс Хейли, филмът на Ебс Бърноу от Великобритания „The Capote Tapes”, посветен на Труман Капоти и още четири ленти – за саудитска бежанка в Швейцария, за звука в киното, за легендарния магазин „Колет” в Париж и за околосветско пътешествие на няколко момичета през 80-те.

„Banksy Most Wanted” разказва за известния стрийт арт художник, чиято личност остава загадка. Екипът е направил пълен обзор на неговите творби по цял свят, беседвал е с негови поклонници и колекционери, разговарял е с журналисти, които вярват, че са разгадали тайната му. Това е превърнало филма в детайлен задочен потрет на анонимния Банкси.

„Beat Film Festival“ е важен форум за документалистите от цял свят, които се интересуват от актуални събития в областта на музиката, съвременното изкуство, уличната култура, модата, спорта и новите технологии.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС