Нов филм за Банкси на кинофестивал в Москва

„Beat Film Festival“ ще се проведе в края на юли, вместо през май, заради коронавируса

Кадър от документалния филм „Banksy Most Wanted” на режисьорите Амелия Рувие и Шеймъс Хейли - Нов филм за Банкси на кинофестивал в Москва

Кадър от документалния филм „Banksy Most Wanted” на режисьорите Амелия Рувие и Шеймъс Хейли

Филм за Банкси от 2020 г. ще бъде показан в гала вечерта на фестивала за документално кино „Beat Film Festival“, съобщава ТАСС. Международният фестивал, който се провежда в Русия, е основан през 2010 г. и е едно от най-големите събития в света на документалното кино, посветено на новата култура.

Обичайно „Beat Film Festival“ се провежда през май, но тази година заради пандемията ще бъде между 21 юли и 2 август. Плановете на организаторите са да го проведат частично в онлайн формат, а една част от филмите да се прожектират в избрани киносалони, ако обстановката позволява.

Шест филма са в програмата на гала премиерите. От 2018 г. те са парадната секция на фестивала, с прожекции на филми, които са наградени или са станали боксофис хитове. Традиционно гала премиерите се провеждат в най-голямото московско кино – „Октябр”, и са придружени от дискусии с експерти. Тази година сред избраните филми са френската лента „Banksy Most Wanted” с режисьори Амелия Рувие и Шеймъс Хейли, филмът на Ебс Бърноу от Великобритания „The Capote Tapes”, посветен на Труман Капоти и още четири ленти – за саудитска бежанка в Швейцария, за звука в киното, за легендарния магазин „Колет” в Париж и за околосветско пътешествие на няколко момичета през 80-те.

„Banksy Most Wanted” разказва за известния стрийт арт художник, чиято личност остава загадка. Екипът е направил пълен обзор на неговите творби по цял свят, беседвал е с негови поклонници и колекционери, разговарял е с журналисти, които вярват, че са разгадали тайната му. Това е превърнало филма в детайлен задочен потрет на анонимния Банкси.

Америка за България

„Beat Film Festival“ е важен форум за документалистите от цял свят, които се интересуват от актуални събития в областта на музиката, съвременното изкуство, уличната култура, модата, спорта и новите технологии.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3