СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нов сезон в театъра с най-смешната партизанска история

За мнозина спектакълът „Сестри Палавееви“ може би ще бъде непоносим, а за родените след 90-а ще е просто комедия

„Сестри Палавееви“ на Алек Попов с премиера в Пловдивския театър. Снимка: Румен Добрев - Нов сезон в театъра с най-смешната партизанска история

„Сестри Палавееви“ на Алек Попов с премиера в Пловдивския театър. Снимка: Румен Добрев

„Сестри Палавееви“ е първият партизански роман, написан след края на комунизма, първата иронична история за шумкари, както и първата премиера тази есен в българския театър. Алек Попов, автор на „Мисия „Лондон“, осмива гробокопачите на фашизма и капитализма и светците на абсурдния социалистически театър. На 10 септември Пловдивската трупа открива фестивала „Сцена на кръстопът“ с постановка по неговия роман. И представлението може би ще прилича донякъде на оцветените като американски комикс герои от Паметника на съветската армия „В крак с времето“… 

sestri_palaveevi

Близначките Кара и Яра Палавееви, момичета от заможна софийска фамилия, бягат от дома си, за да се присъединят към партизаните. Двете попадат на отряда на суровия и властен командир Медвед, кадър на съветското разузнаване. Часове след появата на красивите близначки, отрядът попада в засада…

Животът на двете сестри е пълна с битки, предателства, абсурдни и трагикомични ситуации. Разказвачът не спира с появата на 9 септември, а навлиза и в годините на Студената война. Близначките се оказват от двете страни на Желязната завеса.

Интересен дебат би могъл да предизвика спектакълът сред съвременниците на социализма, когато истории за Митко Палаузов и Овчарчето Калитко бяха сред оръжията за пропаганда на тоталитарната власт. Вероятно ще има недоволство от окарикатурените партизани, които според някои са мечтатели, а според други – най-обикновени разбойници. За мнозина този спектакъл може би ще бъде непоносим, а за родените след 90-а година представлението ще бъде просто комедия.

Постановката е на Елена Панайотова. Пушки на сцената ще нарамят актьорите Боряна Братоева, Мила Люцканова, Красимир Василев, Ивайло Христов, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Венелин Методиев,
Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Димитър Димитров, Троян Гогов, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Петър Петров, Тихомир Кутев и Александър Секулов – младши.

Пловдивският театър не е подвластен на суеверия, затова открива сезона с постановка по роман на съвременен български писател – независимо, че преди 2 години около премиерата на „Възвишение“ – по романа на Милен Русков – сцената пламна и от тогава трупата играе в местния Културен дом.

Освен на новия сезон, трупата е в навечерието и на дългоочаквания ремонт и вече е готов с петте си премиери. На 11 септември, ден след „Сестри Палавееви“, театърът излиза и с камерно заглавие – „Няма ток за електрическия стол“, първата пиеса на писателя Александър Секулов. Публиката ще види Калин Врачански и Красимир Доков и ще се пита кой от двамата е палачът и кой – жертвата. Режисьор е Лилия Абаджиева, сценограф – Васил Абаджиев.

През месец октомври в Пловдив ще заиграят още „Пет жени в еднакви рокли“ (режисьор Атанас Атанасов), „Великите любовници“ (режисьор Красимир Ранков) и „Началото на края“ (Андрей Калудов).

„Подготвили сме целия следващ сезон, работили сме цяло лято, за да изстреляме всичките си пет спектакъла в два месеца, тъй като ремонтът започва и няма къде да играем – обясни пред „Площад Славейков“ директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев. – Имаме само една камерна зала, използваме съвместно с Операта и салона на Културния дом и нямаме пространство, където да репетираме. Трябва да издържим. Защото накрая ще кажат, че не сме имали зрители, въпреки ремонта…“

Ремонтът на голямата сцена започва след седмица или две, в началото на септември. Новият салон ще струва около 4 милиона лева. Междувременно представленията на Пловдивския театър ще бъдат играни и в София.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg