Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нова стратегия в БГ киното: пускат филмите изневиделица

На екран следващата седмица излизат две нови родни продукции - „11 А“ и „Прелюбодеяние“

Колкото повече филми се снимат у нас, толкова повече нарастват шансовете да се появят и добри.  - Нова стратегия в БГ киното: пускат филмите изневиделица

Колкото повече филми се снимат у нас, толкова повече нарастват шансовете да се появят и добри.

Два нови български филма – „11 А“ и „Прелюбодеяние“, излизат по екраните следващите две седмици. Това по принцип е добра новина – колкото повече филми, толкова повече шансове да се появят и добри. Поне такова е преобладаващото мнение в гилдията. Преспрожекциите на двата филма предстоят – като ги видим, пак ще говорим, стига да има за какво… А дотогава ето малко предварителна информация, обосновани предположения и някои съображения.

Според вида на премиерите им, българските филми могат да бъдат разделени на две групи – дългоочаквани и изневиделица. За едните се говори много, актьори и режисьори дават интервюта, канят журналисти по снимачни площадки… Понякога правят фестивални турнета и минава цяла година (или три), докато стигнат до роднините екрани – където рядко предизвикват особен интерес.

„Прелюбодеяние“ е от този вид, премиерата му бе на фестивала „Златната роза“ във Варна през октомври 2014 г. Там не получи награда, но направи добро впечатление с две неща – добрата визия (оператор Росен Даскалов) и музиката. Филмът не е обикалял по чужди фестивали, но беше в програмата на „София филм фест“ през 2015 г. Проектът започва като дипломна работа на Явор Веселинов и завършва като съвместна продукция на режисьора, продуцентска къща TEACH.Co с помощта на още няколко продуцентски компании.

19-годишният Виктор живее с баща си Александър – застаряващ чаровник, който подсигурява добър стандарт на живот за сина си, но има връзка с негова връстничка. Синът трудно приема това, още повече, че и той харесва момичето. И един ден, когато бащата е в командировка, младите се поддават на изкушението. Участват Ованес Торосян, Владо Пенев, Лилия Инджова, Полин Лалова, Касиел Ноа Ашер…

Сцена от „Прелюбодеяние“

Сцена от „Прелюбодеяние“

Ако това ви звучи интересно, „Прелюбодеяние“ ще има ексклузивна прожекция на 3 февруари в Зала 1 на НДК – по-нататък може би и в други по-малки салони за арт филми.

„11 А“ е от другия вид – той се появи изневиделица и влиза в киносалоните от 29 януари. Жанрът е комедийна драма, а сюжетът проследява историята на Лина (в ролята Яна Маринова) – бивша състезателка по спортни танци, която започва работа като учителка по литература в елитна столична гимназия.

Яна Маринова е дамският вариант на Ованес Торосян - тя е най-търсената актриса в родните филмови продукции.

Яна Маринова е дамският вариант на Ованес Торосян – тя е най-търсената актриса в родните филмови продукции. На снимката: в сцена от „11а“.

Учениците – предимно разглезени богаташки деца със съответните скъпи пороци, се оказват твърде неконтролируеми. Между Лина и лидерките на класа Симона и Наталия, които ходят на училище главно заради удоволствието да превръщат в ад живота на бедните си преподаватели, започва война. Решителната битка пък се случвала на дансинга – „под ритъма на хип-хоп и латино танците в завладяваща симбиоза между двата стила“, пише в прессъобщение от разпространителите на филма.

Дотук звучи като нещо, което сме гледали в няколко американски филма. Разликата е, че Лина търси общ език с младежите, за да провокира в тях интерес към „вече забравените ценности, за които са писали „Вазов, Ботев и всички български герои“. Филмът твърдо изглежда предназначен само за ученическа аудитория. Дали поне тя ще остане остане доволна, е друг въпрос.

Така, както тръгва годината, изглежда, че и 2016-та ще е каръшка за българското кино и то ще си остане там, където е вече повече от две десетилетия. Но има и надежда. Очакваме премиерата на „Каръци“.


Всичко от Емил Георгиев

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС