Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нова стратегия в БГ киното: пускат филмите изневиделица

На екран следващата седмица излизат две нови родни продукции - „11 А“ и „Прелюбодеяние“

Колкото повече филми се снимат у нас, толкова повече нарастват шансовете да се появят и добри.  - Нова стратегия в БГ киното: пускат филмите изневиделица

Колкото повече филми се снимат у нас, толкова повече нарастват шансовете да се появят и добри.

Два нови български филма – „11 А“ и „Прелюбодеяние“, излизат по екраните следващите две седмици. Това по принцип е добра новина – колкото повече филми, толкова повече шансове да се появят и добри. Поне такова е преобладаващото мнение в гилдията. Преспрожекциите на двата филма предстоят – като ги видим, пак ще говорим, стига да има за какво… А дотогава ето малко предварителна информация, обосновани предположения и някои съображения.

Според вида на премиерите им, българските филми могат да бъдат разделени на две групи – дългоочаквани и изневиделица. За едните се говори много, актьори и режисьори дават интервюта, канят журналисти по снимачни площадки… Понякога правят фестивални турнета и минава цяла година (или три), докато стигнат до роднините екрани – където рядко предизвикват особен интерес.

„Прелюбодеяние“ е от този вид, премиерата му бе на фестивала „Златната роза“ във Варна през октомври 2014 г. Там не получи награда, но направи добро впечатление с две неща – добрата визия (оператор Росен Даскалов) и музиката. Филмът не е обикалял по чужди фестивали, но беше в програмата на „София филм фест“ през 2015 г. Проектът започва като дипломна работа на Явор Веселинов и завършва като съвместна продукция на режисьора, продуцентска къща TEACH.Co с помощта на още няколко продуцентски компании.

19-годишният Виктор живее с баща си Александър – застаряващ чаровник, който подсигурява добър стандарт на живот за сина си, но има връзка с негова връстничка. Синът трудно приема това, още повече, че и той харесва момичето. И един ден, когато бащата е в командировка, младите се поддават на изкушението. Участват Ованес Торосян, Владо Пенев, Лилия Инджова, Полин Лалова, Касиел Ноа Ашер…

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Сцена от „Прелюбодеяние“

Сцена от „Прелюбодеяние“

Ако това ви звучи интересно, „Прелюбодеяние“ ще има ексклузивна прожекция на 3 февруари в Зала 1 на НДК – по-нататък може би и в други по-малки салони за арт филми.

„11 А“ е от другия вид – той се появи изневиделица и влиза в киносалоните от 29 януари. Жанрът е комедийна драма, а сюжетът проследява историята на Лина (в ролята Яна Маринова) – бивша състезателка по спортни танци, която започва работа като учителка по литература в елитна столична гимназия.

Яна Маринова е дамският вариант на Ованес Торосян - тя е най-търсената актриса в родните филмови продукции.

Яна Маринова е дамският вариант на Ованес Торосян – тя е най-търсената актриса в родните филмови продукции. На снимката: в сцена от „11а“.

Учениците – предимно разглезени богаташки деца със съответните скъпи пороци, се оказват твърде неконтролируеми. Между Лина и лидерките на класа Симона и Наталия, които ходят на училище главно заради удоволствието да превръщат в ад живота на бедните си преподаватели, започва война. Решителната битка пък се случвала на дансинга – „под ритъма на хип-хоп и латино танците в завладяваща симбиоза между двата стила“, пише в прессъобщение от разпространителите на филма.

Дотук звучи като нещо, което сме гледали в няколко американски филма. Разликата е, че Лина търси общ език с младежите, за да провокира в тях интерес към „вече забравените ценности, за които са писали „Вазов, Ботев и всички български герои“. Филмът твърдо изглежда предназначен само за ученическа аудитория. Дали поне тя ще остане остане доволна, е друг въпрос.

Така, както тръгва годината, изглежда, че и 2016-та ще е каръшка за българското кино и то ще си остане там, където е вече повече от две десетилетия. Но има и надежда. Очакваме премиерата на „Каръци“.


Всичко от Емил Георгиев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах