Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Общественият съвет на БНР: Приемаме орязания си бюджет като опит за политически контрол

Открито писмо до институциите с настояване да бъде отменено решението на МС за намаляване на бюджетните средства за националното радио

Сградата на Българското национално радио на столичния бул. „Драган Цанков“ № 4. Снимка: БНР - Общественият съвет на БНР: Приемаме орязания си бюджет като опит за политически контрол

Сградата на Българското национално радио на столичния бул. „Драган Цанков“ № 4. Снимка: БНР

Да бъде отменено разпореждането на Министерски съвет за пренасочване на част от субсидията на БНР към Министерство на здравеопазването за справяне с пандемичните мерки, призовават в отворено писмо от Обществения съвет към медията. Подписано от членовете на Обществения съвет на Българското национално радио, писмото е изпратено до президента, Народното събрание, Министерски съвет и СЕМ.

Според авторите на писмото свиването на бюджета на националното радио ще доведе до понижаване на качеството на журналистическия труд, ще означава загуба на битката с фалшивите новини и ще ограничи свободата на журналистите от обществената медия. В текста се казва още, че в БНР приемат това действие като „санкция и опит за налагане на политически натиск и контрол”.

Според публикуваното в сайта на Министерски съвет разпореждане субсидията на БНР е намалена с 388 300 лв. Със същото решение са намалени и субсидиите на БНТ – с 591 100 лв., и на БТА – с 47 700 лв. Другите две държавни медии засега не са изразили отношението си към този акт на МС. Бюджетните вноски са намалени и за почти всички първостепенни разпоредители с бюджетни средства. Министерството на културата ще разполага с 1 392 500 лв. по-малко.

Предлагаме пълния текст на писмото:

До Президента на Република България Румен Радев
45-то Народно събрание на Република България
Министерски съвет на Република България
Комисията по бюджет и финанси към 45-то Народно събрание
Съвет за електронни медии

На 20 април 2021 г. излезе годишният доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“. Според неговия индекс за свобода на словото от срамното 111 за предходната година България падна с още едно надолу и вече заема още по-срамното 112 място – най-ниско в Европейския съюз. Същият този месец април Министерският съвет намали финансирането на Българското Национално Радио с почти един милион лева.

Българското национално радио е националната медия, която се ползва с най-голямо обществено доверие – според Института „Ройтерс“ към Университета Оксфорд три поредни години БНР е на първо място по доверие сред всички медии в страната. Солидаризирайки се напълно с писмото на генералния директор на Българското национално радио г-н Андон Балтаков до Комисията по бюджет и финанси в 45-ото Народно събрание на Република България, настояваме да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за БНР. Също така държим да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния ѝ размер, както и да бъде обяснено какво е наложило нейното намаление. В противен случай приемаме това действие като санкция и опит за налагане на политически натиск и контрол.

Общественият съвет на БНР подкрепя ръководството на радиото във всички предприети от него действия за финансово оцеляване и запазване на самоуважението на обществената медия. Считаме, че писмото на генералния директор г-н Андон Балтаков до българския парламент е обоснован отказ на една отговорна бюджетна институция да бъде третирана наравно с небрежно ръководените бюджетни организации. Като обществена медия с авторитет и най-високо доверие, БНР ще е много по-полезно с работата си, а не с покорното приемане на поредната рестрикция, която представлява финансов натиск върху медията. Трудностите, с които обществото ни е принудено да се справя в ситуация на пандемия, предполагат справедливо разпределяне на тежестите. БНР е готово да поеме и поема своята, но това не бива да става за сметка на пълноценното му функциониране. Въпрос на национален интерес е да бъде инвестирано в качествена, независима и професионална журналистика и е недопустимо да бъде финансово дестабилизирана именно медията, която осигурява на обществото достоверна, надеждна информация и плурализъм на гледните точки и то в момент, в който сме изправени пред агресивна, хибридна война, а информационният поток е залят от фалшиви новини. Ние, членовете на Обществения съвет на Българско национално радио, се обръщаме към Вас като крайна мярка в стремежа си да бъде прекратен поредният опит за контрол и влияние върху свободните медии и се надяваме да открием национална, обществена дискусия за ценностите и опазването на свободата на словото, както и необходимостта от по-бързо актуализиране и приемане на промените в Закона за радиото и телевизията.

Подписите под посланието са на Милен Врабевски (председател на ОС на БНР), Еди Емирян (заместник-председател) и членовете на Ообществения съвет Александрина Пендачанска, Георги Текев, Красимира Величкова, Людмила Филипова, Светла Петрова, Снежана Попова, Стефан Командарев.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg