Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обявяват конкурс за писател с трайно присъствие в литературата

Община Горна Малина с ново издание на Националната награда „Елин Пелин“

Елин Пелин е роден на 8 юли 1877 г. в село Байлово. - Обявяват конкурс за писател с трайно присъствие в литературата

Елин Пелин е роден на 8 юли 1877 г. в село Байлово.

Конкурс за писател с трайно присъствие на родната литературна сцена „в областта на прозата през последното десетилетие“ обявява Община Горна Малина. Наградата е национална и е на името на Елин Пелин (1877 – 1949). Присъжда се за 140-годишнината от рождението на класика в горно-малинското село Байлово.

Кандидатите за отличието трябва да представят книгите си – от всяка по пет екземпляра – в Съюза на българските писатели до 30 април с формуляр по образец. Бланката е налична в сайта на общината, също в Съюза на български писатели и в сайта на Съюза. Лауреатът ще получи парична премия, почетна грамота и знаков символ, които ще бъдат връчени в село Байлово. Церемонията ще бъде на 18 юли тази година.

Предстоящото честване е организирано от Община Горна Малина и с. Байлово, съвместно със Съюза на българските писатели. Събитието е част от Културния календар на Министерството на културата за 2017 г. Годишнината от рождението на писателя ще бъде отбелязана с редица инициативи, в които ще се включи и Националният литературен музей.

За 100-годишнината от рождението на писателя (роден като Димитър Иванов Стоянов) през 1977 г. в с. Байлово е открит Дом-паметник „Елин Пелин” и неговата родна къща, дарена от наследниците на Фонд „13 века България” и превърната в музей. Домът му е филиал към Националния литературен музей. В Дом-паметника е наредена музейна експозиция „Живот и творчество на Елин Пелин”, там се помещава и библиотеката на читалище „Елин Пелин – 1922” с над 13 400 тома литература.

През 2007 г. наградата на името на Елин Пелин получи писателят Кольо Георгиев. Сред нейните лауреати в миналото са Ивайло Петров, Йордан Радичков и Николай Хайтов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах