Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

От театрите остават сградите, а артистите ще се оправят сами

Шекспир е измислил театъра да се движи, обясни промяната министърът на културата Вежди Рашидов

Ако Народният театър натрупа дългове, ще бъде ли разпусната трупата му? Снимка: Румен Добрев, Площад Славейков - От театрите остават сградите, а артистите ще се оправят сами

Ако Народният театър натрупа дългове, ще бъде ли разпусната трупата му? Снимка: Румен Добрев, Площад Славейков

Осемте института, чиито дългове бяха опростени от Министерство на културата, имат срок до 3 месеца да стабилизират финансовото си положение – ако не успеят, ще бъдат преобразувани в открити сцени. Това е бъдещето, което грози Държавния музикален и балетен център в София, Операта в Стара Загора, Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново и Враца. От тези институти ще остане единствено персоналът по поддръжка на сцените, а творците ще бъдат разпуснати. Ще им се даде възможност да кандидатстват с проекти за субсидии, за да правят спектакли.

Намеренията на Министерството на културата бяха обявени от зам.-министъра Боил Банов на заседание на Комисията по култура в четвъртък в парламента. Той предупреди, че държавните субсидии за представления ще бъдат сериозни и ще има стимули и приоритети за спектакли с местни творци. А вариантът „Отворена сцена“ ще бъде предложен скоро с поправка в Закона за закрила и развитие на културата (ЗЗРК). В такива ще бъдат трансформирани театрите, които не успяват да се издържат.

„Може би след много години – да речем десет, това е бъдещето на българските театри, опери и филхармонии – каза Банов в парламента. – Донякъде се припокрива с формулата, по която работи целият Европейски съюз. Но това изисква общините да се включат много по-активно в поддържането на сградния фонд, а държавата да отдели много сериозен ресурс за театрални проекти.“

След Боил Банов промяната се опита да обясни образно министърът на културата Вежди Рашидов:

„Ако един театър няма кой да го гледа, то няма нужда от театър. Извинявайте, както ще да ви звучи. Шекспир е измислил театъра да се движи.

В Австрия няма нито един държавен театър. Шест милиона България имаме седем опери, осем филхармонии. Не го казвам от лошотия. Ние трябва да оздравиме театъра, да го реформираме…“

Вижте още: ЦЕЛТА НА ТЕАТЪРА

Рашидов смята, че в момента работещите са лишавани за сметка на неработещите в театъра, а част от решението в извънстоличните театри е участието на известни български актьори:

„И аз гледам само филми с Ал Пачино.“

А критиците на реформата министърът попита:

„Кое представление в София е комерсиално, колеги?“

В „Площад Славейков“ се питаме какво ли е бъдещето на Ансамбъл „Филип Кутев“, който няма сцена? Може би просто ще бъде закрит? А какво ще стане с музикалните институти, които си нямат Ал Пачино да излезе на концертите и оперните им спектакли?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах