POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отговорът на министър Рашидов – Грешка 404

Към водещ на БНТ: Съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата

Министърът на културата поиска „право за защита на държавата“ в национален ефир. Снимка: Румен Добрев, архив на „Площад Славейков“ - Отговорът на министър Рашидов – Грешка 404

Министърът на културата поиска „право за защита на държавата“ в национален ефир. Снимка: Румен Добрев, архив на „Площад Славейков“

Да внимава какво говори, защото държавата му плаща заплатата, препоръча Вежди Рашидов на Георги Ангелов, водещ на „Денят започва с култура“ по БНТ в понеделник сутринта. Съветът към журналиста бе отправен в поискано от министъра на културата право на отговор по повод дискусията от 30 юни, посветена на промените в Закона за културното наследство. Тогава в предаването гостуваха скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов – остри критици на закона, който развързва ръцете на общините да се разпореждат с паметниците на културата на своя територия.

„От доста време обаче наблюдавам тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов“, казва министърът.

Според Рашидов, Георги Ангелов напоследък канел хора, които по презумпция обичат да плюят държавата „и то не без услужливата помощ на водещия“ – напоследък той канел група хора, които превръщат това предаване за култура в среда за оклеветяване, без да присъства другата страна:

„Вместо да има опоненти на тезата в студиото, г-н Ангелов постоянно възкриква: „Какво ли прави тази държава за българската култура?“. На този отговор може лесно да се отговори – отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на „Мисия Лондон“ – втора серия…“, коментира Рашидов и изброи успехите на своето управление, сред които повишаването на бюджета на театрите от 48 на 70 млн. лв., набавянето на 15 млн. лв. за кино и 10-те млн. лв. повече за музеи, галерии и библиотеки през 2016 г.

В правото на отговор, поискано от БНТ, Рашидов се пита дали пък на водещия не му е приятно да слуша гостите си в ефир да плюят по един министър, „и то гости на предаването, които са отхранени със златните лъжички на социализма, израснали са в станциите на ЦК на БКП и са отрочета на тежката комунистическа номенклатура, а днес са се самопроизвели в демократи“.

А своите „клеветници“ заплаши, че ще ги съди за клевета, отбелязвайки, че синът и внуците му са напуснали България омерзени от това, което и днес се чува от екрана.

„Никога не съм работил в „Мултигруп“, но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм човек, който ще го съди“, твърди скулпторът.

Според него клеветите спрямо него за откраднати и нечестно спечелени милиони са лъжи, по които са се произнесли Сметната палата и други държавни органи, които не са намерили нищо нередно.

„Колкото до водещия – г-н Ангелов – съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“, завършва изявлението си министърът.

Междувременно правото на отговор, публикувано след предаването в сайта на БНТ, днес вече не съществува. Когато се опитате да отворите линка към публикацията, се отваря екран с надпис: Грешка 404. Тази грешка възниква при заявка при несъществуващ файл или директория.

Greshka

Записът вече е достъпен през нов линк в сайта на БНТ.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg