Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Вие какво искате сега – да умре ли Светлин Русев?

15 световни звезди на изкуството, културата и политиката за скандала с „Ателие-колекция Светлин Русев“

Месеци след смъртта на Светлин Русев група интелектуалци изразиха в Отворено писмо до президента и премиера безпокойството си за бъдещето на личната колекция на академика, наследство на дъщерите му. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Вие какво искате сега – да умре ли Светлин Русев?

Месеци след смъртта на Светлин Русев група интелектуалци изразиха в Отворено писмо до президента и премиера безпокойството си за бъдещето на личната колекция на академика, наследство на дъщерите му. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Десетки местни артисти, интелектуалци и политици (не) подписаха Отворено писмо до президента, Министерския съвет, Министерството на културата и цялата общественост, с което някакси успяха да влязат в публичен конфликт със законните собственици и наследници на починалия Светлин Русев. По този повод потърсихме и получихме мнението на 15 български и световни знаменитости, които винаги имат какво да кажат.

Валери Симеонов: – Група кресливи художници защитават за пари някаква уж ценна колекция.

Корнелия Нинова: – Демокрацията ни отне Светлин Русев, сега иска да ни отнеме и колекцията му. Това правителство трябва да си ходи!

Цветан Цветанов: – Това, което Светлин Русев е оставил като колекция, се оценява много високо от партньорските служби за борба с контрабандата и от Интерпол.

Америка за България

Вежди Рашидов: – Малко бутафория ще допринесе много за туризма! Вие какво искате сега – да умре ли Светлин Русев?

Ахмед Доган: – Не бива да приемаме тази колекция инерциално, защото тя синхронизира цикъла на Светлин Русев и ускорява темпоритъма и дълбинния му рефлекс върху всички сфери на културата, Ванга и Людмила Живкова.

Бойко Борисов: – Светлин Русев беше прост, ако и колекцията му е толкова проста – конграчулейшънс! Но вижте само аз колко неща построих!

Доналд Тръмп: – Да направим Светлин Русев велик отново! Но все пак, моята колекция е много по-голяма от неговата.

Colibri april 2017

Владимир Путин: – Русия няма намерение да напада никого, но ако колекцията на Светлин Русев тръгне към Москва, ние разполагаме с ракети, които могат да я унищожат, още на прага на ателието му.

Волен Сидеров: – Аз приветствам тази колекция, стига да е българска и в нея да няма произведения на педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи или артисти.

Харви Уайнстийн: – Не знам за колекцията на Светлин Русев, но всички експонати в моята колекция са попаднали там по взаимно съгласие. Ако казват, че съм ги насилил – лъжат.

Теодор Ушев: – Той беше най-видният представител на „сръчната пластична депресия“ – стил в българското изобразително изкуство, характерен с това, че няма и наченка от мисъл, концепция или анализ в произведенията на авторите. Има една неистова борба с боите и платното, докато му извадят душата и то издъхне на пода в ателието им.

Проф. Иво Христов: – 80 процента от българите поне веднъж са се възхищавали на изкуството на Светлин Русев.

Румен Радев: – Три са най-важните неща, от които се нуждае България днес: преки доставки на руски газ, музей „Ателие-колекция Светлин Русев“ и падане на санкциите срещу Русия.

Делян Пеевски: – Не знам нищо за никаква колекция. Аз имам един апартамент с два гаража и „Опел Омега“ на 10 години за 1000 лв.

Христо Стоичков: – Абе, що не си … … … … с тая … колекция!


Източник: „Прас-прес“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg