Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отхвърлен заради Путин в Европа, Юрий Розум успя да пробие с концерт в България

Проявата на пианиста е организирана от Елеонора Митрофанова

Юрий Розум благодари на посланик Митрофанова, че е „успяла да организира руски гастрол, независимо от противодействието”. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Отхвърлен заради Путин в Европа, Юрий Розум успя да пробие с концерт в България

Юрий Розум благодари на посланик Митрофанова, че е „успяла да организира руски гастрол, независимо от противодействието”. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Обширни репортажи в руски медии, включително ТАСС, разказват за концерт на пианиста и народен артист на Руската федерация Юрий Розум в София на 15 септември.

Юрий Розум е сред руските културни дейци, чиито действия изразяват активна подкрепа за войната срещу Украйна. Пианистът е бил част от турнето на рокерската група „Нощните вълци” в Крим през 2019 г. Заради заявената му подкрепа за руската кауза, концертите му в Европа са били отменени след 24 февруари 2022 г.

Това не е попречило да се организира голям концерт под заглавие „За прослава на славянската култура” под егидата на Елеонора Митрофанова, посланик на Русия, в Дома на българо-руската дружба в София, наричан от руските медии „Руски дом”. В изказване след концерта, на който освен Митрофанова, са присъствали Румен Петков, Светлана Шаренкова и други поканени лично от Митрофанова български представителни лица, Розум говори за „световна културна „общественост” в кавички, която отрича руската класика”. Самият той пред кореспондента на ТАСС в София отбелязва, че България е първата европейска страна, в която гастролира през последната половин година.

След като описва турнетата си в Бахрейн и Дубай, съжалявайки, че те не са Европа и Америка, Розум благодари на посланик Митрофанова, че е „успяла да организира руски гастрол, независимо от противодействието”.

В изказването си Розум разделя „българския народ” от „властите на България” и твърди, че „руснаците и българите еднакво чувстват, еднакво ценят, еднакво обичат и трябва да се обединят”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg