Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отиде си емблематичен за НГДЕК учител

Огнян Радев, дългогодишен преподавател по старогръцки език и култура, е починал на 60 г.

За Огнян Радев от випуск на випуск се носеха легенди. - Отиде си емблематичен за НГДЕК учител

За Огнян Радев от випуск на випуск се носеха легенди.

Огнян Радев, един от любимите учители в НГДЕК, е починал на 60 години. Дългогодишният преподавател си е отишъл на 19 юли, но новината достигна едва днес до стотиците възпитаници на Класическата, защото самият той е пожелал погребението му да бъде в тесен кръг.

Огнян Радев преподаваше старогръцки език и антична култура от създаването на НГДЕК през 1977 г. Познат като един от най-колоритните учители в гимназията, за него от випуск на випуск се носеха истински легенди. Поколения нейни възпитаници и до днес пазят детайлни знания за старогръцката култура, придобити в страховитата му дисциплина в Х клас., и споделят спомени за това колко забележителен и недостижим учител и човек е бил Радев.

За съжаление, в последните години той, както и всички съпричастни към каузата „Класическа гимназия“, преминаха през тежки времена и вътрешни междуособици – раздирани между директорски борби, между две сгради в София и срещащи все по-силно обществено недоверие заради случващото се.

В деня, в който алумните и учащите в НГДЕК научиха за кончината на Огнян Радев, донякъде като неуместна ирония на съдбата стана ясно и какво е решението на Министерството на културата по конкурса за нов директор на гимназия – поста ще заеме временно изпълняващата длъжността досега Мариела Папазова.

„Площад Славейков“ изказва съболезнования към близките, приятелите и възпитаниците на Оги Радев. Почивай в мир, учителю!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg