POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отменят Коледния панаир на книгата

Софийският международен литературен фестивал ще се проведе онлайн от 10 до 13 декември

Голямото коледно пазаруване на книги в НДК тази година се отменя. Снимка: Площад Славейков - Отменят Коледния панаир на книгата

Голямото коледно пазаруване на книги в НДК тази година се отменя. Снимка: Площад Славейков

Коледен панаир на книгата тази зима няма да има, научи „Площад Славейков”. Причината, разбира се, е коронавирусната пандемия.

Преди да реши да отмени най-мащабното книжно изложение на годината, от Асоциация „Българска книга“ направиха анкета между издатели – техни членове, като им изпратиха няколко варианта за решаване на проблема в ситуацията на Ковид-кризата. Панаирът можеше да се проведе по традиционния начин на закрито в НДК, на закрито в Интерекспо център или в шатри на открито.

Дискусията се превърна и в публична. Много от издателите заявиха официално в социалните мрежи, че не биха искали да рискуват здравето си в затворени помещения или на открито, макар и под шатри с отопление. Очевидно тяхната реакция е довела до решението да се отмени ежегодният Коледен панаир на книгата.

От 2000 година досега това е първата отмяна на книжното събитие. Макар и стартирало през 1968 г., то се провежда спорадично до началото на новия век и от 19 години насам се провежда редовно в Националния дворец на културата. Дори преди българското европредседателство, когато залите и фоайетата на НДК бяха строителна площадка, панаир имаше.

Сега в АБК обмислят да се организира онлайн панаир на книгата, но тази идея тепърва ще бъде обсъждана.

Онлайн обаче ще се проведе Осмото издание на едно от най-големите литературни събития в страната – Софийският международен литературен фестивал. Ограничен брой хора ще могат да присъстват на живо на събитията, ако епидемичната обстановка позволява. Фестивалът, който досега е бил сцена за повече от 320 поети и писатели от 35 държави, тази година ще се проведе не за шест, а в рамките на четири дни – от 10 до 13 декември.

Събитието ще запази значителна част от форматите, които позволяват разнообразни входове към литературата. За разлика от голяма част от предишните издания, осмият Литературен фестивал няма да има специфичен географски или езиков фокус. Представената литература ще е от различни точки на света.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg