Отменят Коледния панаир на книгата

Софийският международен литературен фестивал ще се проведе онлайн от 10 до 13 декември

Голямото коледно пазаруване на книги в НДК тази година се отменя. Снимка: Площад Славейков - Отменят Коледния панаир на книгата

Голямото коледно пазаруване на книги в НДК тази година се отменя. Снимка: Площад Славейков

Коледен панаир на книгата тази зима няма да има, научи „Площад Славейков”. Причината, разбира се, е коронавирусната пандемия.

Преди да реши да отмени най-мащабното книжно изложение на годината, от Асоциация „Българска книга“ направиха анкета между издатели – техни членове, като им изпратиха няколко варианта за решаване на проблема в ситуацията на Ковид-кризата. Панаирът можеше да се проведе по традиционния начин на закрито в НДК, на закрито в Интерекспо център или в шатри на открито.

Дискусията се превърна и в публична. Много от издателите заявиха официално в социалните мрежи, че не биха искали да рискуват здравето си в затворени помещения или на открито, макар и под шатри с отопление. Очевидно тяхната реакция е довела до решението да се отмени ежегодният Коледен панаир на книгата.

От 2000 година досега това е първата отмяна на книжното събитие. Макар и стартирало през 1968 г., то се провежда спорадично до началото на новия век и от 19 години насам се провежда редовно в Националния дворец на културата. Дори преди българското европредседателство, когато залите и фоайетата на НДК бяха строителна площадка, панаир имаше.

Сега в АБК обмислят да се организира онлайн панаир на книгата, но тази идея тепърва ще бъде обсъждана.

Онлайн обаче ще се проведе Осмото издание на едно от най-големите литературни събития в страната – Софийският международен литературен фестивал. Ограничен брой хора ще могат да присъстват на живо на събитията, ако епидемичната обстановка позволява. Фестивалът, който досега е бил сцена за повече от 320 поети и писатели от 35 държави, тази година ще се проведе не за шест, а в рамките на четири дни – от 10 до 13 декември.

Събитието ще запази значителна част от форматите, които позволяват разнообразни входове към литературата. За разлика от голяма част от предишните издания, осмият Литературен фестивал няма да има специфичен географски или езиков фокус. Представената литература ще е от различни точки на света.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах