Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отново правим изложба в Лувъра: България под игото

Представяме изкуството по нашите земи по време на Възраждането в периода XVI до XVIII в.

Престилка от Възраждането - част от фонда на Националния етнографски музей. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Отново правим изложба в Лувъра: България под игото

Престилка от Възраждането - част от фонда на Националния етнографски музей. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Културата и изкуството в България под османска власт ще представим догодина в Лувъра. Новината съобщиха от Министерството на културата. Работното заглавие на изложбата е „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII в.)“. Ще покажем около 60 предмета от Възраждането, събирани от фондовете на музеи в различни части на страната – икони, дърворезба, килими, носии, златни накити… Идеята на изложбата е да изследва основните тенденции и взаимодействия между материалната и духовната култура по нашите земи под чужда власт. Откриването е планирано за лятото на 2020 г. 

Точната дата все още не е уточнена, но експозицията ще бъде открита вероятно в края на юни и ще остане в Лувъра до края на ноември 2020 г. или до началото на януари 2021 г. Периодът е умишлено избран така, за да може изложбата да заинтригува не само обичайните летни туристи, но и ценителите на изкуството, които есента посещават Париж основно с тази цел.

Специален научен комитет с експерти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти ще бъде създаден за организирането на изложбата.

България води преговори с Лувъра за това гостуване от миналата година. От музея са заявили готовност да изработят и публикуват каталог с всички представени произведения.

Радвам се за това ново сътрудничество, което започна още от 2018 година между нашите две институции. Убеден съм, че този нов и оригинален поглед към България ще има голям успех, какъвто заслужава нейната научна амбиция – казва директорът на Лувъра Жан-Лук Мартинез в писмо до министър Боил Банов. – Тази изложба, изцяло подкрепена от мен, ще представлява едно истинско събитие за Лувъра.

През 2015 г. България представи в Лувъра изложбата „Епопея на тракийските царе“. Три години по-късно, през 2018 г., бяха показани ценности от Първото българско царство в експозицията „Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg