Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отстраниха Владимир Спиваков от ръководството на музикален фестивал във Фрaнция

Поради причини, които всички знаем, глaси обяснението

Владимир Путин награди Владимир Спиваков с орден „За заслуги пред отечеството“ през 2014 г. Снимка: Официалният сайт на Кремъл - Отстраниха Владимир Спиваков от ръководството на музикален фестивал във Фрaнция

Владимир Путин награди Владимир Спиваков с орден „За заслуги пред отечеството“ през 2014 г. Снимка: Официалният сайт на Кремъл

Руският цигулaр и диригент Владимир Спиваков бе отстранен от ръководството на Международния музикален фестивал във френския град Колмар. Това разказа самият той в интервю за „Радио Класик“. Спиваков оглавява фестивала от 1989 г. досега.

По думите на диригента, организаторите са му изпратили „писмо от няколко реда и дори без подпис“, в което са обяснили решението си с „причини, които всички знаем“.

Спиваков е заявил, че се чувства предаден.

„Честно казано, смятам, че това е проява на страхливост в руслото на опитите за отмяна на цялата руска култура“, кaзвa той, цитиран от „Фигаро“.

Спиваков е изразил мнението си, че след 33 години под негово ръководство „фестивалът се превърна в символ на Колмар на световната сцена, където представители на всички континенти, вероизповедания, националности и политически възгледи са говорили на един език – този на музиката“. На фестивала в Колмар от създаването му до днес са участвали повече от 700 музиканти, изпълнявали над 1,5 хиляди произведения, посочвa музикaнтът.

Спиваков е един от руските дейци на културата, които през 2014 г. подписаха писмо в подкрепа на Владимир Путин за позицията му в Крим и Украйна. През февруари 2022 г. Спиваков подписа друго писмо заедно със свои съмишленици, в което призова войната да бъде спряна, но не прекрати работата си в Русия, за разлика от повечето други подписали.

През май 2022 г. цигулката „Страдивариус“, на която той свири от 2008 г., бе прибрана в хранилище в Париж поради отказ на застрахователната компания „Лойдс“ да поддържа застраховката за инструмент, който се намира в Русия. Оттогава Спиваков няма достъп до нея.

Той е член на Патриаршеския съвет по културата към Руската православна църква.

Владимир Спиваков е чест гост като диригент и цигулар и на българска сцена.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg