POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пълна програма на Пролетния базар на книгата в НДК

Три етажа с думи и писатели от 19 до 24 май

Входът на Базара на книгата в НДК е свободен. - Пълна програма на Пролетния базар на книгата в НДК

Входът на Базара на книгата в НДК е свободен.

От 19 до 24 май Националният дворец на културата става грамада от книги – три етажа с думи и писатели изпълват сградата за Пролетния базар на книгата. Над 100 изложители ще се представят пред гостите на Двореца, а събитията в културната програма са над 50, с което все повече базарът, каквото е формалното му име, започва да прилича на истински панаир – със свободен вход, литературни четения, срещи с писатели, премиери и представяния.

„Площад Славейков“ представя пълната програма на Пролетния базар на книгата, вижте я:

19 май (вторник)

11:00

Официално откриване на „Пролетния базар на книгата“

Място: Централно фоайе, НДК

12:00  

Представяне на поредицата „Вълшебната планина“ с най-новата книга „Денят е нощ“ от швейцарския писател Петер Щам, превод Любомир Илиев.

Красивата Джилиън жъне успехи като водеща в телевизията, има спокоен брак с Матиас и бляскав живот. Една нощ обаче съпрузите се скарват и малко по-късно катастрофират. Матиас умира, тя се събужда в болницата с обезобразено лице. Идва на себе си бавно, а една история от миналото й вдъхва сили да продължи напред, да възобнови контакта си с Хуберт – художник на актови картини с нестандартен поглед върху женското тяло, който й помага да възвърне самочувствието си…

Представя: изд. „Атлантис-КЛ“

Място: щанд Б9

14:00

Скоростно четене и супер памет

Среща с Анастасия Димитрова – водеща интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника”.

Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване. Демонстрации със Силви Велев.

Представя: изд. „Инфодар“

Място: щанд № 112 и № 329

17:00

Представяне на книгата „Благодаря за цветята и облаците“. Антология на шведската поезия.

Представяне на първата по рода си антология на шведската поезия, която излиза на български език. В антологията са включени творби от 73 автори, родени между 1859 и 1973 година.

Представянето е с участието на преводачките Свежа Филипова, Мира Душкова, редактора на книгата Юлиан Жилиев, Сабина Павлова от Съюза на преводачите в България, Антоанета Праматарова-Милчева, бивш посланик на България в Швеция, и Хелена Пилсас Алин, посланик на Швеция в България.

Представя: изд. „Авангард Принт“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

17:30  

Представяне на автора Стойчо Младенов

Той е много млад. Студент по право. Обича да пътува. Обича да чете. Казва се Стойчо Младенов и стана истинска сензация на конкурса „Веселин Ханчев“ през 2013 г., превръщайки се в най-младия лауреат на наградата. Първата му поетична книга „Между два града” бе удостоена с първа награда на конкурса за дебютна литература „Южна пролет” през 2015 г.

За него поетът Марин Бодаков казва: „Прибран в себе си, открит към тишината на своята уязвимост, Стойчо Младенов живее единствено с опората на думите. Една висока и силна самота, с чиито стихотворения тайно се сприятеляваш, доверяваш им истинските си загуби”.

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

18:00

Премиера на „Патриархат“ от Георги Мишев

Премиера на второто издание на романа „Патриархат“ на Георги Мишев. По романа е създаден сериал, който се излъчва през 2005 г. по БНТ. В него участват множество известни актьори като Кръстьо Лафазанов, Димитър Рачков, Йоана Буковска, Христо Гърбов, Ваня Цветкова и др.

Представя: изд. „Хермес“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

18:30  

Представяне на авторката Здравка Евтимова

Гласът ѝ се чува по света. Сборниците ѝ с разкази са публикувани в престижни литературни списания и антологии в над 30 страни.

Новият роман на Здравка Евтимова – „Една и съща река”, ще ви зареди със сила, истинска и чиста, което всъщност е призванието на добрата литература.

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

19:00

Премиера на Лидия Димковска (Македония) – „Резервен живот”

„Резервен живот” е необичаен разказ за потресаващата съдба на две сестри – сиамски близначки, чиято голяма житейска мечта е да бъдат разделени. След сложна и рискована операция в Лондон оживява само едната от тях, която е „скритият разказвач” в романа. Повествованието се разгръща от 80-те години на миналия век до наши дни, по времето и след разпада на Титова Югославия. Драматичното разделяне на двете сестри е сюжетният фокус, през който се разказва за голямото и още по-драматично политическо разделяне – на бившата югославска федерация. Преминавайки през сложни превратности – исторически и психологически, с нестандартна гледна точка към любовта и идентичността, романът създава мощно въздействащ образ на нашето съвремие и на ранимото ни човешко битие.

Представя: изд. „Колибри“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

20 май (сряда)

14:00

Скоростно четене и супер памет

Среща с Анастасия Димитрова – водеща интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника”.

Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване. Демонстрации със Силви Велев.

Представя: изд. „Инфодар“

Място: щанд № 112 и № 329

16:00

Автографи от Йордан Ганчовски

Авторът на романа „Нощта на Десети“ ще дава автографи на своите почитатели.

Представя: изд. „Хермес“

Място: щанд № 326

16:30

Среща с автограф. Носителката на Наградата за литература на Европейския съюз Катри Липсон и романът й „Продавачът на сладолед“. Енигматичната съдба на една жена и нейните наследници, пречупена през призмата на събития от историята на ХХ век и преработена през обектива на тайнствен режисьор във филм със същото заглавие.

Представя: изд. „Персей“

Място: щанд № 211

17:00

Представяне на „Свят за двама”, Мариана Закова, Ун Волтрон

Драматизъм, интрига и силен източен аромат лъхат от страниците на книгата, наситени с безброй контрастни емоции, бурни преживявания и неочаквани събития. Еклектиката на пакистанския град Карачи примамва читателя с пресечните точки между Азия и Европа, докато непознатата култура завладява с екзотичните и тайнствени места от една непозната земя. Героите разкриват интимния си свят и потисканите си желания, които всеки от нас крие в дълбоките кътчета на душата си

Представя: изд. „Прозорец“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

17:30  

Представяне на авторката Бойка Асиова

Новият й сборник с разкази „Лудовица” е за хората – такива, каквито ги срещаме или сме срещали някога преди. Героите, обитаващи литературния свят на Бойка Асиова, са с богата душевност, ненатрапчив стремеж към доброта, човечност и благородство, малко любовни и много истински, лесни за обичане.

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

18:00

Представяне на „Орел срещу орлица“ – втората книга от историческата поредица „ Светослав Тертер“ на  Павел Павлов

„Убедително е обрисувана епохата, в която героите действат – време на тревожна заплаха и на оплетени политически ходове, издребнели интереси, засилваща се роля на болярството с присъщия му сепаратизъм, резултат от процъфтяването на феодализма. (…) Безкрайно заплетените ходове, безбройните страни, вмесени в конфликта, внезапностите и съвпаденията, характерни за онази действителност, наистина натрапват необходимостта от едно приключенско третиране на събитията. Това, което прави романа на Павел Павлов нов, съвременен по светоусещане, приемлив за днешния млад читател, е насмешливата дистанция, хуморът, липсата на патетика и неубедителни тиради. Смятам убедено, че такова отношение към миналото, е възпитателно, защото то най-ярко подчертава тезиса, че нашето време е по – добро от всички отминали времена.“

Вера Мутафчиева

Представя: изд. „Изкуства“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

18:00

Представяне на носителката на Наградата за литература на Европейския съюз Катри Липсон и романът ѝ „Продавачът на сладолед“

Представя: изд. „Персей“

Място: салонът на Чешки културен център, ул. „Г. С. Раковски” 100

18:00

Представяне на „Други страни“: Светослав Иванов с 10 пътеписа до най-горещите точки на Земята

През Ирак, Афганистан, Иран, Лондон, Израел, Палестина, Ливан, Газа, Конго, Либия, Сърбия Светослав Иванов отива там, където никой не иска да пристъпи, и разговоря с хора, които рядко допускат медии до себе си.

В „Други страни“ журналистът от bTV ни качва на палубата на Флотилията на свободата за Газа, където още в международни води корабът е щурмуван, а всички пътници – арестувани  от военноморските сили на Израел. Научаваме още какво крие Лондон под лъскавата си фасада и защо многомилионният град се оказва най-доброто убежище за радикални ислямистки организации, бивши служители на иракски диктатори, чеченски лидери и неподозирани бегълци. Отбиваме се до главната квартира на НАТО в Кабул, попадаме във вихъра на пясъчна буря, возим се в БТР към афгано-пакистанската граница и минаваме край детска площадка, на която „можеш да стъпиш върху руска, китайска или иранска мина“.

Представя: изд. „Вакон“

Място: книжарница „Хеликон – Витоша“

18:30  

Представяне на автора Митко Новков

Това са 31 интервюта с хора от най-различни държави по света, посветили своя живот на българския език, на литературата ни и изобщо на всеотдайната си любов към културните постижения на българския народ. Осъществени са в периода февруари 2011 – декември 2013 по най-различни начини – лични срещи, готови въпроси (в действителност само едно, с Димитрис Аллос от Гърция), фейсбук-чат или електронни писма. Всички отговорили се отзоваха с желание, което показва колко много се надяват те ние тук, в България, да им обърнем внимание, да оценим усилията им, да ги подпомогнем дори.

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

19:00

Премиера на „Живот на паралел“ от Вероника Денева

Премиера на третия роман на талантливата авторка на „Един друг живот“ и „Сценарий за бъдеще“. В „Живот на паралел“ Вероника Денева ни разказва една история за любовта и за изборите, които правим в търсене на щастието.

Представя: изд. „Хермес“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

21 май (четвъртък)

11:00

Представяне на най-новата книга на детската писателка Мая Дългъчева „Разкажи ми в рими“.

Заповядайте на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК  на едно събитие с четене, музика и изненади за всички деца. Само на премиерата ще имате възможността да получите автограф от художничката на илюстрациите на книгата „Разкажи ми в рими“ – Тоня Горанова.

Ще можете да получите и много отстъпки за изданията на „Булвест 2000“ на щанд № 103

Представя: изд. „Булвест“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

14:00

Скоростно четене и супер памет

Среща с Анастасия Димитрова – водеща интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника”.

Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване. Демонстрации със Силви Велев.

Представя: изд. „Инфодар“

Място: щанд № 112 и № 329

17:00

Среща с колумнистите от Портал „Култура“

В рамките на една година ИК „Хермес“ издаде книги с текстовете на Тони Николов, Деян Енев, Калин Янакиев и Андрей Захариев, писани за Портал „Култура“. Четиримата автори ще разкажат повече за проекта, издаван под знака на ИК „Хермес“.

Представя: изд. „Хермес“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

17:30  

Представяне на авторката Аксиния Михайлова

Новата книга с поезия на Аксиния Михайлова бе едно много очаквано събитие. През 2014 г. поетесата спечели престижната френска награда за поезия „Аполинер” за стихосбирката си Ciel à perdre (в превод „Небе за изгубване”, „Галимар”, 2014).

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

18:00  

Среща с автограф: Анна Ю и „Случайности по мярка“.

Три жени се опитват да намерят щастието си – такова, каквото смятат, че заслужават; по начина, който смятат за единствено верен. Едната се влюбва твърде късно и в твърде млад мъж; другата избързва с осиновяване, наказвайки така предателството на любимия си; третата се разделя с детето си в името на бляскавия столичен живот. Книга за неписаните житейски правила, които не бива да се пренебрегват. Защото това се заплаща скъпо.

Представя: изд. „Персей“

Място: щанд № 211

18:00

Представяне на Атанас Куцев – „Между Нирвана и Самсара“

Авторът ще ни покаже Непал и Индия в най-откровената неподправеност на тези странни светове. В Непал Наско ще преподава английски на деца, и то не какви да е, а будистки монаси, които също има на какво да го научат. Там ще види света от гърба на слон, ще посети родното място на Сидхарта, ще се спусне с кану в джунглата и ще прекара Коледа в Хималаите. Ще се срещнем с незабравими образи, ще овладеем екстремното изкуство да се возим във влак и ще затънем в хаоса на преплитащите се емоции, сменящите се дестинации в една Индия, която с всяка страница ни става все по-близка и симпатична. Между свещеното и злободневното, между духовното и материалното Атанас Куцев успява да попие онази истинска същина на хората в Азия, която понякога носи объркване и недоумение, друг път – снизходителна усмивка, но най-вече едно безкрайно очарование към тази толкова простодушна различност.

Представя: изд. „Вакон“

Място: книжарница „Хеликон-Витоша“

18:00

Среща с автограф: Гавраил Гавраилов и Анна Пелова, автори на книгата „Селата в България. Посоки за туризъм и култура“

Представя: изд. „Сиела“

Място: щанд № 111

18:30  

Представяне на автора Чавдар Ценов

По думите на редактора Борис Минков, „Малките новели на Чавдар Ценов откриват невидими пролуки във всекидневието и от тях изникват причудливи светове – дълбоки, загадъчни, меланхолни. При това тези вдъхновяващи утопични пространства са създадени от изключително благороден материал: гъвкав, динамичен и остроумен език. Всяко потапяне на читателя в дълбоките води на тази проза го извежда до различни брегове. Следвайте смело „Отклоненията“!”

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

19:00

„Приказки за любовта“ е заглавието на новия работен проект на Стелла /Стела Илиева/.

След книгите „В очакване на утре“ и драмата „42 дни живот“, талантливата авторка посяга към, винаги вълнуваща и актуална, темата за любовта. За различните лица на любовта – отхвърлената, подминатата, несподелената, красивата, щастливата пише Стелла в новата си книга. Детайли около работата по проекта „Приказки за любовта“, поднесени по интересен начин, с много изненади ще бъдат представени пред всички гости на нейното участие, част от Културната програма на „Пролетния базар на книгата“.

Представя: Стела Илиева

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

22 май (петък)

11:00

Представяне на новата книга на Боби Мирчев „Мида, раковина и море“ с участието на вокална група „Смехоранчета“

Представя: изд. „Анубис“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

14:00

Скоростно четене и супер памет

Среща с Анастасия Димитрова – водеща интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника”.

Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване. Демонстрации със Силви Велев.

Представя: изд. „Инфодар“

Място: щанд № 112 и № 329

16:00

Представяне на „Моето порно“, Бояна Ламбер

Бояна Ламбер е социолог и журналист, репортер, водещ и сценарист на различни предавания в Нова телевизия, БНТ и БТВ от средата на  90-те до 2007-ма. От 2009-та е автор на блог с нейното име, който постепенно добива широка популярност, много от текстовете се дискутират разгорещено и със седмици в социалните мрежи. Темите са разнообразни – от актуални, политически и социални, през такива свързани с литература и изкуство до универсалните въпроси за самотата и любовта. И всички те са обединени от един субективен, нетипичен за нашите ширини и нрави, откровено и осъзнато личен поглед на авторката. Този поглед тя нарича „Моето порно“.

Представя: изд. „Захарий Стоянов“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

17:00

Представяне на „Убийство” от Любен Петков

Защо човек убива човека? Колко струва животът на всеки от нас в очите на тези около нас? Как се чувстват ония, отнели безпричинно човешки живот? Книгата на Любен Петков е вик в защита на живота, подобно на романа „Хладнокръвно” от Труман Капоти и творбите на класиците на писаното слово.

Представя: изд. „Прозорец“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

17:30  

Представяне на поетите Благовеста Пугьова, Рене Карабаш, Илиян Любомиров

Среща с младите поети, техните безгрижия, любов и демони. Гласове, които не бива да бъдат отминавани.

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

18:00

Премиера на книгата с избрани разкази на Махмуд ал-Римауи „Обаждане посред сън“

„Вгледани във всекидневието, незабележимото, в детайла, озвучени с полутонове, на границата на съня и будността, разказите на Ал-Римауи носят печата на Изтока, но се оттласкват от него и говорят на световния език на добрата литература. Настоящата книга е запознаване с майстор на нюансираното писане, на пестеливото слово и дълбоките прозрения“ – казва за автора Силвия Чолева.

С участието на автора и неговия преводач Хайри Хадман. Книгата ще представи писателката Силвия Чолева.

Представя: изд. „Ерго“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

18:00

Среща с автограф: Вероника Денева

Авторката на „Живот на паралел“, „Сценарий за бъдеще“ и „Един друг живот“ ще дава автографи на своите почитатели.

Представя: изд. „Хермес“

Място: щанд № 326

18:00

Среща с автограф: Иво Сиромахов

Представя: изд. „Сиела“

Място: Щанд № 111

18:30  

Представяне на авторите Емануил Видински и Петър Чухов

На това представяне, малко и като група Par Avion, и като създатели на съвременна българска проза за истински ценители, ще ни гостуват двамата автори. Сборниците „Егон и тишината” и „Камуфлаж” са литература, от една страна ранима и деликатна, а от друга – нереална и магична, попила поезия и музика.

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

19:00

Представяне на три книги от поредицата „Дунав – обединени в литературата“ – проект по програма „Творческа Европа“ на ЕК, 2014 г.: „Господин К. на свобода“, автор Матей Вишниек, превод от румънски Огнян Стамболиев; „Рио Бар“, автор Ивана Сайко, превод от хърватски Ася Тихинова-Йованович; „Кафене „Хиена“, автор Яна Беньова, превод от словашки Асен Милчев.

Представя: изд. „Гея Либрис“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

23 май (събота)

11:00

Представяне на автора Виктор Самуилов

Най-добрият детски автор и чудната художничка Зара Буюклийска правят това великолепно издание, със закачливото заглавие „Не е честно”.

Много изненади, преливащи багри, смях и лудории за всички, независимо от възрастта им. Книга, която няма да се уморите да разлиствате отново и отново.

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

11:00

В царството на пластилиновите фигурки

Детска работилница за пластилинови зверчета, изработени по уникалния метод на Рони Орен и неговата книга „Тайните на пластилина“

Представя: изд. „Лабиринт“

Място: щанд № 105

11:00

Среща с автограф: Михаил Вешим

Представя: изд. „Сиела“

Място: щанд № 111

11:00-14:00

Среща с автограф: Юлия Спиридонова

Почитателите на авторката ще се запознаят с най-новата й книга за деца „Бъди ми приятел” – история за истинското приятелство, за обичта, за смелостта да бъдеш различен, за това, че с истинските, с важните неща не бива да се правят компромиси. В събота (23 май) от 11,00 до 13,00 ч. на щанда на издателството ще гостува и илюстраторът на книгата – Пенко Гелев.

Представя: изд. „Кръгозор“

Място: щанд № 321

12:00

Природолечение. Естествени принципи, методи и средства за добро здраве

Премиера. Книга с автограф. „Природолечение“ от д-р Димитър Пашкулев е практическо ръководство  с природосъобразни правила, идеи, техники и препоръки за добро здраве.

Представя: изд. „Кибеа“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

12:00

Среща с автограф: Калин Терзийски

Представя: изд. „Сиела“

Място: щанд № 111

13:00

Премиера на първите поетични книги на издателство „Български издател“ към Фондация „Буквите“ – „Кафез за вятър“ на Николина Милева и „Фейщица“ – Мария Иванова Фьон.

Представя: фондация „Буквите“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

13:00

Среща с автограф: Деян Енев

Представя: изд. „Сиела“

Място: щанд № 111

13:00

Представяне на „Българ: книга-игра. Тайната на пиратския остров“

Очаква те едно приключение с пирати, тайнствени мултимилиардери, говорещи маймуни, динозаври, месоядни растения, зомбита, оживели скелети, демони, най-опасните престъпници на света, граф Монте Криско, армията от диви на лейди Гага и зловещия пиратски главатар сър Роман Фокстър! И пирати!

Запознай се с Българ, Пешо, Аспарух, Унуфри, Дебелия престъпник, полицай Борис, Миша, Билко Бибитков, Супер Спиро, Бети, Хорацио и много други герои от света на Българ! Изследвай Стария град на Несебър и седемте острова от мистериозния Пиратски архипелаг в Черно море! Опитай се да изпълниш съдбоносната мисия на баба Кукуруз, за да спасиш света на Българ от сигурно унищожение!

И пирати!!!

Представя: изд. „Сиела“

Място: книжарница „Хеликон-Витоша“

14:00

Представяне на „Посланията на житните кръгове“

В книгата арх. Мариана Везнева е подбрала пиктограми, появили се до 2013 г. и представляващи директни илюстрации към текстове от Библията. Тя е автор на чертежите, а докторът по богословие Константин Златев е автор на основния текст.

До този момент Мариана Везнева е единствената в света, която успява да разчете посланията в житните кръгове и да осъществи диалог със Създателите им – Висши космически същества.

Представя: изд. „Кибеа“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

14:00

Скоростно четене и супер памет

Среща с Анастасия Димитрова – водеща интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника”.

Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване. Демонстрации със Силви Велев.

Представя: изд. „Инфодар“

Място: щанд № 112 и № 329

15:00

Скоростно четене и супер памет; Китайската калиграфия- изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване

ИК „Инфодар“ и водещата на интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Суперпамет – Мнемоника” Анастасия Димитрова Ви канят на среща разговор на тема „Скоростно четене и суперпамет”.

Заповядяйте да зададете своите въпроси и да говорим за това, че най-важното е не постигането на резултати на всяка цена, а такива за най-кратко време.

Заедно ще направим първи стъпки в изкуството да помним и ще видим практическото приложение на чувството ни за хумор и въображението ни. Ще разберем, че обемът на нашата памет е неограничен и защо децата запомнят по лесно от възрастните. Очаква Ви демонстрация със запомняне, малък уъркшоп и забавна игра за събуждане на активността на мозъка.

ИК Инфодар и Силви Велев представят кратка презентация на тема „Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване, променящ световъзприятието“.

Представя: изд. „Инфодар“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

16:00

Книгата „Живият ум. Фокусиран към решения шахмат“ представя психологичен метод за усилване на игровите решения, ползван от автора д-р Владимир Бостанджиев при консултиране на Веселин Топалов. Шахматната теория се разглежда като обективен пример за историческия и за индивидуалния процес на развитие на уменията за вземане на решения, който авторът нарича с термина солуциогенезис.

Представя: изд. „Кибеа“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

16:00

Автографи от Иво Топалов

Авторът на „Докторът“ и „Полетът на орела“ ще дава автографи на своите почитатели.

Представя: изд. „Хермес“

Място: щанд № 326

17:00

Представяне на автора Йордан Велчев

Йордан Велчев освен дипломиран историк е и поет, отличен стилист и интерпретатор.

„Балканският човек” (издание в три тома и седем книги) е изключително осезаема за възприемане книга, в която са въведени множество графични изображения, гравюри, миниатюри, рисунки, орнаменти, проспекти и карти на градове и местности, отпечатъци на монети, шрифтове, символни знаци и дори модел на робот отпреди 900 години.

Не може да не се замислим и за процеса на издирването, обмислянето, написването, аранжирането, на всичко казано под черта, на безбройните страници с бележки в края на книгата, на целия този гигантски съзидателен труд. Труд с огромен духовен принос на българите към света.

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

18:00

Представяне на Божана Апостолова

„Писането на Божана Апостолова непрестанно се променя по посока на все по-резки, остри, необичайни прозрения – необичайни по куража си, по отказа си да се водят от готови отговори и утехи, от фасадите на приетото.” Миглена Николчина за поезията на Божана Апостолова

„Господи, какъв „живот без маска и без грим“ и какъв смях през сълзи над преживяното!“ Иван Цанев за романа „Делнична библия”

„Тъкмо автоиронията, усмивката в себе си и към себе си, заедно с прошката и болката към и за всички, превръща животописанието на Божана Апостолова в една от малкото човечни книги на прехода. Прави така, че най-ценното усещане от първата до последната страница да е: И ти го можеш, само го поискай силно!“

Антон Баев за романа „Делнична библия”

„Приказката е великолепна! Отваря и врата към фантастични светове, и апетит за четене, което ми се струва най-важно. Езикът, през който мисли и говори малката Божана, е напълно неподправен, заразителен, сякаш чуваш гласът й да звънти и да се рее в пространството… Тук иронията и сериозното са така неразчленимо и завладяващо свързани, че правят приказката философска и вълнуваща не само децата!“

Камелия Спасова за поредицата съвременни детски приказки „Малката Божана”

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

19:00

Премиера Кристин Димитрова – „Ефирни песни и научни служби”

Какво ли си мислят за нас чужденците? С какво ли сме се прославили пред света? Дали ни знаят като страната на розите, народ с героична история, родината на Орфей, нация техническа или земен рай?

Сега-засега не.

В „Ефирни песни и тайни служби” е изследван образът на България, българина и българското на страниците на британската, американската и англоканадската преса през последното десетилетие на социализма и първото десетилетие от демокрацията (1980–2000). Разглеждат се съвпаденията или разминаванията между нашата представа за присъствието ни зад граница и резултатите от това присъствие навън. Установяват се стереотипите в погледа към нас, както и „белите петна” на неотразяването. Издирват се темите, във връзка с които България е най-често коментирана – с какви предварителни очаквания са натоварени те и как тези очаквания еволюират във времето.

От Вазов знаем, че „и ний сме дали нещо на светът”, но дали наистина знаем какво сме дали?

Представя: изд. „Колибри“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

24 май (неделя)

11:00

Издателство „Просвета“ представя две от най-новите си учебни помагала: „Вълшебно лято“ – весели ваканционни книжки след 1. и 2. клас, и „Моят първи речник“ за ученици от 1. до 4. клас.

Представя: изд. „Просвета“

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

11:00-14:00

Среща с автограф: Юлия Спиридонова

Почитателите на авторката ще се запознаят с най-новата й книга за деца „Бъди ми приятел” – история за истинското приятелство, за обичта, за смелостта да бъдеш различен, за това, че с истинските, с важните неща не бива да се правят компромиси. В събота (23 май) от 11,00 до 13,00 ч. на щанда на издателството ще гостува и илюстраторът на книгата – Пенко Гелев.

Представя: изд. „Кръгозор“

Място: щанд № 321

12:00

Представяне на автора Христо Карастоянов

„Христо Карастоянов разказва (романа „Една и съща нощ”) пищно, трепкащо и задъхано за едно време, в което нито един от героите не успява да си поеме дъх. Голямата каша на хаоса се прошарва с дребни твърди частици, върху които читателят може да се крепи, додето вихърът на събитията го носи през разказваната история. Един голям политически роман и безогледно трезв подход при повествованието.” Хелмут Шонауер, Lesen in Tirol

Представя: изд. „Жанет 45“

Място: щанд № 325

14:00

Скоростно четене и супер памет

Среща с Анастасия Димитрова – водеща интелектуални тренинги „Скоростно четене” и „Супер памет – Мнемоника”.

Китайската калиграфия – изкуство отвъд красивото писане, метод за самоусъвършенстване. Демонстрации със Силви Велев.

Представя: изд. „Инфодар“

Място: щанд № 112 и № 329

15:00

Представяне на Прия Базил и романа й „Загадъчната логика на сърцето“

Религията, етносът, различията. Кой може да измери разстоянието между две сърца? Прия Базил и първият й преведен на български роман дават неочакван отговор на този въпрос – „Аз съм просто друг ТИ“. Анил и Лина. Лина и Анил. Двама души, идващи от съвсем различни светове – той от екзотичен Найроби, тя – от подреден Бирмингам. Той – дързък безбожник, тя – ревностна мюсюлманка. Пътищата на двамата се преплитат неочаквано и тази среща променя завинаги живота им. Прелитайки от континент на континент, тяхната история жонглира с представите на читателя за религия, любов, страст и предателство. Дали разумът може да надделее над сърцето и доколко човек е готов да загърби гордостта, предразсъдъците и обвиненията на обществото в името на мечтите си? Едно искрено писмо-декларация на хуманността, „Загадъчната логика на сърцето” е смело опълчване срещу несправедливостта и примирението с общоприетите норми.

Представя: изд. ICU

Място: сцена / ляв полуетаж, НДК

16:00

Среща с автограф: Прия Базил и „Загадъчната логика на сърцето“

Представя: изд. ICU

Място: щанд № 325 („Жанет 45“)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg