Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Паметникът на Пенчо Славейков за Милано – „пластична катастрофа“

Експертният съвет към Министерството на културата определя проекта на Адриан Новаков за сглобен от творби на Андрей Николов и Георги Чапкънов (видео)

Стопкадър от заседанието на Експертния съвет по Изобразителни изкуства през декември 2018-а, на което проектът на Адриан Новаков е отхвърлен. Макар да е обявен за „пластична катастрофа”, точно той ще бъде реализиран в Милано. - Паметникът на Пенчо Славейков за Милано – „пластична катастрофа“

Стопкадър от заседанието на Експертния съвет по Изобразителни изкуства през декември 2018-а, на което проектът на Адриан Новаков е отхвърлен. Макар да е обявен за „пластична катастрофа”, точно той ще бъде реализиран в Милано.

„Пластична катастрофа”, „унищожаване на всякакъв вид авторово хрумване (има се предвид драстичното сходство с паметника на баща и син Славейкови в София – бел. ред.), „сглобен от портрет на Андрей Николов и композицията на Чапкънов”, „дублиране” и „реплика” на вече съществуващ обект”.

Това са част от коментарите на професионалистите по отношение на проекта на Адриан Новаков за паметник на Пенчо Славейков. Изречени са на 11 декември 2018 г. на заседание на Експертния съвет по Изобразителни изкуства към Министерството на културата. Тогава предложението на Новаков е категорично отхвърлено, като авторът получава препоръка да представи нов проект, в който да избегне асоциацията със съществуващия паметник на Славейков, както и да поправи установените композиционни и пластични пропуски.

Обсъждането продължава около един час. Експертите, сред които са директорката на Националната галерия Ярослава Бубнова, председателят на СБХ Любен Генов и скулпторите Иван Русев, Бойко Митков и Христо Харалампиев, категорично отхвърлят проекта. Смятат, че ако го приемат, няма да е в интерес нито на Трявна, където е планирано да бъде поставен паметникът, нито на Адриан Новаков, защото няма да го представи в добра светлина като скулптор.

Вижте още: МУЗА ЛИ Е ЧАПА, ИЛИ ЖЕРТВА НА ПЛАГИАТСТВО?

Америка за България

Паметникът с Пенчо Славейков на пейка, представен от своя автор Адриан Новаков миналата седмица по Нова. Снимка: Стопкадър

Баща и син Славейкови на площад „Славейков“, автор: Георги Чапкънов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Андрей Николов, бюст-паметник на Пенчо Славейков, Алея на бележитите българи, Борисова градина. Снимка: Регистър на паметниците в София

През декември 2018-а Новаков сякаш си взема бележка, защото на 16 май 2019-а се явява с нов проект пред Съвета, съобщава, че се е съобразил с препоръките и така работата му е придобила по-силно авторско звучене. Този проект е с доста различен замисъл от първоначалния – има промяна в движението на фигурата, вида на пейката, а най-вече Пенчо Славейков е портретуван гологлав. Шапката му стои от дясната му страна на пейката. По този повод комисията препоръчва:

„Мястото на шапката е на главата. Ако фигурата е гологлава, шапката изобщо няма място в композицията”.

Скулпторът се съобразява с бележката и именно този проект е реализиран пред родната къща на поета в Трявна.

Редактираният от Адриан Новаков паметник, създаден по препоръките на специалистите. Тази версия е поставена пред къщата на фамилия Славейкови в Трявна, където се ражда Пенчо Славейков.

В същото време обаче Новаков не се отказва от „пластичната катастрофа”, както е определен предишният му проект, и именно него ще постави в края на този месец пред библиотеката в Милано.

„Нашият съвет е консултативен и каквото можем да направим – сторихме го. Нямаме правомощия да се произнасяме за чужбина”, коментира пред „Площад Славейков” скулпторът проф. Христо Харалампиев – председател на Съвета към Министерството на културата.

Пътят на отхвърления паметник към Италия минава през Трявна. Местната общинска управа, начело с кмета Дончо Захариев решава да обяви конкурс за паметник на Славейков-син. На първото заседание на Експертния съвет към МК главният архитект на града – г-жа Кметова, съобщава, че конкурсът „е нещо като национален”, но все пак „вътрешен” – само в рамките на Трявна и близките градове. Става ясно, че не е съгласуван със Съюза на художниците, нито с някоя друга професионална гилдия. На този вътрешен конкурс били поканени да се явяват четирима участници. Подадени са три проекта. Всички те са класирани и съответно получават награда – 1000 лева за първо място, 500 за второ и 300 лева за трето. Победител става Адриан Новаков от Габрово, който печели одобрението на местната община и неодобрението на Експертния съвет. Втори е Веселин Костадинов от Варна, а трети – Велизар Захариев от Севлиево.

Остава неясно защо Общината в крайна сметка сключва договор с Новаков, след като спечелилият конкурса проект е отхвърлен, а новият няма нищо общо с първоначалния си вариант. Отговорът на въпроса защо не е назначено второ състезание след очевидния провал на първото също би бил интересен.

Видео от заседанието на Експертния съвет по Изобразителни изкуства към Министерството на културата:

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах