Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Първи „Оскар“ за Дейвид Линч: почетен

„Имате много интересен вкус“, коментира режисьорът

Режисьорът Дейвид Линч на червения килим пред „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис на церемонията на 27 октомври. Снимка:  ЕПА/БГНЕС - Първи „Оскар“ за Дейвид Линч: почетен

Режисьорът Дейвид Линч на червения килим пред „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис на церемонията на 27 октомври. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Aмериканският режисьор Дейвид Линч получи почетен „Оскар” от Американската академия за киноизкуство и науки. Церемонията бе в „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис на 27 октомври, няколко седмици по-рано от обичайното.

„Имате много интересен вкус“, написа в Туитър режисьорът, а при връчването, след като благодари на журито и всички, които са му помогнали „по пътя”, се обърна директно към статуетката с линчовската реплика: „Имаш хубаво лице”.

Освен Линч, награди получиха актьорът индианец от племето чероки Уес Стъди („Последният мохикан”, „Танцуващият с вълци”), сценаристът и режисьор Лина Вертмюлер („Паскуалино”, „Седемте хубавици”) и актрисата Джина Дейвис („Бийтълджус”, „Телма и Луиз”).

„Тя би искала да смени името на оскара с женско – каза Изабела Роселини, превеждайки думите на италианката Лина Вертмюлер при получаването на почетната награда. – Би искала да го наречем Ана. Жени в залата, моля да извикаме: Искаме Ана, женски Оскар!”

63-годишната Джина Дейвис стана 39-ият носител на наградата на името на Джийн Хършолт, за „изключителен принос към хуманитарни каузи”. Звездата е известна като защитник на половото равенство в медиите.

Решението за удостояването на Линч с почетното отличие стана известно през юни. Режисьорът е номиниран три пъти за „Оскар“ в категорията „Най-добър режисьор“ за филмите „Човекът слон“, „Синьо кадифе“ и „Мълхоланд драйв“, както и в категорията „Най-добър адаптиран сценарий“ („Човекът слон“), но не е печелил наградата. Почетният „Оскар” е първото отличие, което Академията му връчва. Той не е печелил и „Златен Глобус”, въпреки че е бил номиниран три пъти, нито телевизионния приз „Еми”, за който през 1990-а и 2017 г. получи общо 10 номинации за сериала „Туин Пийкс”.

Почетен „Оскар” се присъжда всяка година на създателите на филми за изключителния им принос към киноизкуство и филмовата академия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС