СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Първите британци имали „тъмна до черна“ кожа

Изследван е костен материал от фосилизирания скелет на Мъжа от Чедър, живял преди 10 хил. години

Реконструкция на главата на Мъжа от Чедър, базирана на ДНК доказателствата и фосилизирания му скелет. Снимка Channel 4 - Първите британци имали „тъмна до черна“ кожа

Реконструкция на главата на Мъжа от Чедър, базирана на ДНК доказателствата и фосилизирания му скелет. Снимка Channel 4

Първите съвременни обитатели на британските острови, живели преди 10 хиляди години, са имали „тъмна до черна” кожа, разкриват резултатите от променящ досегашните ни представи ДНК анализ на най-стария цялостно запазен британски човешки скелет.

Фосилизираният скелет на мъж е намерен преди повече от век в пещера в графство Съмърсет. Тъй като откритието е направено близо до град Чедър Гордж, праисторическата находка е наречена „Човекът от Чедър“. При изследване на геномите му се установява, че древният мъж е имал сини очи, тъмна кожа и тъмна къдрава коса, показва анализ на скелета.

Това кара учените да предполагат, че първите британци, обитавали острова преди 10 хил. години, са имали същите външни белези, съобщава в. „Гардиън“.

„Мъжът от Чедър“ предизвиква множество спекулации, тъй като е живял в региона малко след като първите заселници идват от континентална Европа в края на Ледниковия период. Населението във Великобритания днес всъщност е наследило гените на тези първи обитатели.

Първоначално се смяташе, че Мъжът от Чедър е бил със светла кожа и светла коса, но ДНК анализът показва друго. Откритието сочи, че гените на по-светлата кожа се разпространяват из европейските народи много по-късно, отколкото се смяташе досега и че цветът на кожата не е задължително свързан с географския произход, както много хора вярват в днешно време.

„Находката е доказателство, че тези въображаеми расови категории, които имаме днес, са просто модерни конструкции, създадени наскоро и въобще не могат да се съотнесат до миналото“, смята Том Бут, археолог в  Природонаучния музей в Лондон, работил по проекта.

Йоан Дийкман, биолог в Лондонския университет, и други членове на групата от изследователи, работили по случая, приемат, че често прокарваната връзка между британците и светлия цвят на кожата не е „задължително вярна. Тя се е променяла във времето и ще продължи да се променя“.

Откритието беше представено за пръв път в документален филм, който проследява работата по ДНК анализа в Природонаучния музей и по възстановката на главата на Мъжа от Чедър.

За целта на анализа учени пробиват дупка с диаметър 2 мм в древния череп, за да се сдобият с няколко милиграма костен прах. От него те успяват да извлекат гените, разкриващи външните белези и начина на живот на този далечен прародител на англичаните. Резултатите показват, че Мъжът от Чедър произхожда от Близкия изток, а предшествениците му идват от Африка. По-късно те са поели към западната част на континента, преди да стигнат до британските острови по „Догерланд“ – парчето земя, свързвало като мост Великобритания и Европа.

За цвета на кожата съществуват много генетични комбинации, които отговарят за намаленото ниво на пигментация, включително и няколко, които са широко разпространени в Европа и до днес. Въпреки това, Мъжът от Чедър притежава „потомствени“ гени, които навеждат учените на мисълта, че той е имал „тъмна до черна“ кожа, но в комбинация със сини очи.

Анализът изключва да е имало някаква връзка между Мъжа от Чедър и обитателите на пещерата Гов в Съмърсет от преди 5 хил. години – за които се се предполага, че са извършвали канибалски ритуали и са използвали за чаши полирани човешки черепи.

Британските острови са били заселени и след това обезлюдени, когато Ледниковият период е заличил всякакъв човешки живот. По-късно, преди около 11 700 години, са заселени отново и този път за постоянно. Досега обаче така и не беше ясно дали всички вълни от мигранти произлизат от континентална Европа, а получените резултати предполагат, че това не е съвсем така.

Изследователите вярват, че европейските народи са станали светлокожи с течение на времето, защото светлата кожа обработва по-добре слънчевата светлина, необходима за образуването на витамин D. Последните проучвания предполагат, че светлата кожа се е появила по-късно, вероятно с възникването на фермерството, когато хората са започнали да усвояват по-малко витамин D, отколкото при по-честата употреба на риба преди това.

Мъжът от Чедър по-скоро си е набавял храна с лов, изработвал е остриета от кремък, с които е убивал животни, използвал еленови рога за харпуни, боравел е също с лъкове и стрели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС