Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пътят на честта, както ви се харесва

Някои истории по-лесно могат да се видят във филм или сериал, отколкото в новинарските емисии

Четиримата актьори, които държат баланса между светлината и мрака в „Пътят на честта“: Галя Александрова (по часовниковата стрелка), Силвия Петкова, Веселин Плачков и Ивайло Захариев. - Пътят на честта, както ви се харесва

Четиримата актьори, които държат баланса между светлината и мрака в „Пътят на честта“: Галя Александрова (по часовниковата стрелка), Силвия Петкова, Веселин Плачков и Ивайло Захариев.

Все повече хора отказват да гледат новини, най-вече заради пренасищането с нещастия – лични, обществени и световни. Могат да приемат картините с гибел, страдание и мизерия само в произведение на изкуството – филм, сериал, литература, изложба… Но не и в реалността. Има и друга група зрители – пристрастените към трагичните семейни драми по телевизията, най-вече турските. Тези хора също не се интересуват от новините.

Първите търсят вдъхновение във високата култура, а вторите успокоение в масовата. Между едните и другите на пръв поглед няма много общо – но всъщност и двете групи търсят комфорт, спасение от действителността, за да се бронират срещу съчувствие. Превръщат живота си в крепост, непристъпна за емпатията. Затова няма какво да се чудим защо коментарите в социалните мрежи са така унищожителни и лишени от човещина…

Един нов сериал по Нова обаче ангажира вниманието и на двете групи: „Пътят на честта“. Той им поднася някои от най-значимите обществени проблеми под формата на семейна драма с елементи на трилър. Като не могат понесат драмите в реалността, нека да ги видят изиграни от актьори. Между тези истории има дори такива, които не винаги намират място в новините на Нова телевизия: корупцията в министерствата, далаверите с обществени поръчки, трафика на хора, търговията на духовниците с религията, неефективните разследвания на престъпления, щетите от жълто-кафявата преса… Все неща, които у нас по-лесно могат да се видят във филм или сериал, отколкото в новинарските емисии.

Провокацията е още в заглавието – „Пътят на честта“: първо, защото всеки от нас си търси оправдание за някоя постъпка, и второ, за да види има ли устояли на изкушението да се направи компромис.

Сюжетът се развива в малко провинциално градче и в столицата, два свята, чиито различия намират отражение в основния сблъсък на сериала – между патриархалната свекърва Бонка (Галя Александрова) и амбициозната снаха Кера (Силвия Петкова). Катализаторът на тлеещата преди това вражда между тях е мистериозната смърт на сина на едната и съпруг на другата. Заедно с детето си Кера търси „пътя на честта“, спасявайки се от омразата на страховитата си свекърва с бягство в столицата. Там започва нов живот, попадайки във вътележка сред дребни мошеници, парвенюта, мутри и един огромен бизнес със съмнителен начален капитал. В тази нова за нея среда тя среща още един човек, избрал „пътя на честта“ – младия бизнесмен Калоян. В този сериал Ивайло Захариев, познат от „Под прикритие“, отново е главният положителен герой и получава зрителските симпатии.

Историята в „Пътят на честта“ е създадена от жени – главните сценаристи на сериала Милена Фучеджиева и Елена Иванова, тяхна е основната заслуга, ако се чувствате залепени за екрана. Женските образи и помитащата им сила са едно от качествата на сериала. Конфликтът между две майки конструира и гръбнака на този сюжет.

Гневът е движещата сила за Бонка, който тя стоварва върху снаха си заедно с вината за своите злополуки. Невъзможно е да останем безразлични към играта на Галя Александрова, тя влезе в този сериал така убедително, че моментално се превърна в символ на изначалното зло за зрителите – наложи се от екипа на сериала да обясняват публично, че това е само роля и в живота Галя Александрова е много симпатичен човек. Жалко, че българското кино открива чак сега тази толкова ярка актриса от Старозагорския театър.

Силвия Петкова, другият водещ женски образ, е позната предимно от сцената на Театър „София“. Има неголеми роли в киното и в сериалите – „Лов на дребни хищници“, „Революция Z“, „Под прикритие“, „Откраднат живот“, но това е първата ѝ голяма роля пред камерата и е сред попаденията в актьорския състав. Начинът, по който Кера общува с малкия си син в сериала (Александър Спиров) – особено след смъртта на съпруга си, може да бъде пример за много самотни майки.

Един от плюсовете на сериала е, че не злоупотребява с преекспонирани на малкия екран лица. Непознат за телевизионните зрители досега е още един от важните персонажи в сюжета – Благовест Благоев, който играе брата на убития Огнян, Димитър. Благоев може да бъде гледан в малки роли в спектакли на Народния театър. Сега има големия шанс да разгърне актьорските си качества – и доказателство за това, че се справя добре, е силно негативната реакция на зрителите към безчинствата на неговия Митко. Вегетирал в сянката на брат си Огнян, той винаги е мечтал за неговите успехи, съпруга, влияние над родителите им – и след смъртта на Огнян решава, че е дошло неговото време.

Веселин Плачков, едно от популярните лица в сериала, е съвсем различен от положителния образ, който изгради в два иначе много слаби филма – „Дякон Левски“ и „Роза Дамасцена“. Въпреки несигурната си игра като мафиота Киро Християнина в началото на „Пътят на честта“, с напредването на епизодите той изгражда все по-убедително образа на абсолютния злодей психопат. И явно предстои да го видим в крайни състояния.

Обичайно силно е присъствието на Симеон Лютаков, актьор от Варненския театър, който се прочу в сериала „Седем часа разлика“. Тук го виждаме като съмнителен адвокат в двойна игра. Запомнящи се образи правят още Марияна Миланова, София Маринкова, Петър Калчев, Веселин Анчев и дори Владимир Зомбори, въпреки че се появи за кратко в началото.

Първите епизоди, заснети от режисьора Виктор Божинов („Възвишение“, „Под прикритие“, „Стъклен дом“), започнаха със зрелищни сцени – сенките на река Ропотамо изглеждаха кърваво червени, намек за труповете, които ще потекат. А през камерата на Радослав Гочев и Владо Михайлов София изглежда като в предизборен рекламен клип с обещание за красив живот.

И нещо към ръководството на Нова: 22 не е най-подходящият час за семейна драма от този тип, такива обикновено излъчватe в праймтайма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg