VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Песен на Джанет Джаксън поврежда някои компютри

Експеримент открива, че „Rhythm Nation“ съдържа честота, несъвместима с хард дисковете на някои устройства

Джанет Джаксън на концерт в Саудитска Арабия през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Песен на Джанет Джаксън поврежда някои компютри

Джанет Джаксън на концерт в Саудитска Арабия през 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Песента „Rhythm Nation“ на Джанет Джаксън представлява компютърна заплаха и може да повреди харддиска на някои по-стари устройства, съобщи Реймънд Чен от „Майкрософт“, който от 25 години работи по усъвършенстването на „Уиндоус“. Проведен експеримент показва, че аудиото може да повреди съседен лаптоп, дори и на него да не е пуснато проблемното видео.

Причината е, че песента е с честота, която може да повреди харддисковете с 5400 оборота в минута, които все още се използват от „Уиндоус“ и от конкурентните им компании. Иначе казано честотата на „Rhythm Nation“ предизвиква толкова мощни вибрации в харддиска на съседните устройства, че системата отказва. Този проблем е в миналото и днес има решение за него, отбелязва Чен – аудиоприемниците на уязвимите устройства са били оборудвани със специален филтър, който да засече зловредната честота и да я преформатира, преди да я обработи.

„Мой колега от продуктовата поддръжка на Windows XP сподели с мен тази история. Голяма компания, производител на компютри, откри, че възпроизвеждането на музикалния видеоклип към „Rhythm Nation“ на Джанет Джаксън ще доведе до срив на някои модели лаптопи – разказва Чен. – Не бих искал да бъда в лабораторията, която трябва да са създали, за да изследват този проблем. И това не е артистична оценка.

Проблеми в харддиска се появявали не само в лаптопите на компанията производител, но и в продуктите на конкурентни марки.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС