Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пещерни рисунки пренаписват историята на изкуството

Изображение на животно и отпечатък на ръка, открити в пещера в Индонезия. - Пещерни рисунки пренаписват историята на изкуството

Изображение на животно и отпечатък на ръка, открити в пещера в Индонезия.

Пещерни рисунки в Индонезия се оказаха много по-древни, отколкото се предполагаше, съобщава сп. „Нейчър“. Новата им датировка постави под съмнение досегашните представи за зараждането на изкуството.

Изображенията, открити на остров Сулавеси преди няколко десетки години, вероятно са на възраст над 40 000 години, сочат нови изследвания. Това ги прави едни от най-древните свидетелства за пещерно изкуство.

Най-интересното е местоположението на рисунките. Учените са се натъквали на подобни открития от същата епоха многократно, но само в Европа. Рисунките в Сулавеси, които представляват 12 отпечатъка на човешки ръце и две изображения на животни, разпръснати из 7 пещери, са първото доказателство, че в онези времена изкуството е съществувало и на други места по света.

„Доскоро се приемаше, че Западна Европа е мястото, където преди около 40 000 години възникват първите форми на човешкото изкуство. Оказва се, че същите творчески прояви са съществували навсякъде по света“, обясни Максим Оберт от университета в Грифин, Австралия.

„Всъщност, изкуството е възникнало много по-рано. Хората са дълбаели геометрични мотиви върху камъни в Африка преди 50 000 години. Изглежда скокът от издълбани драсканици към пещерни рисунки се е случил, преди хората да се преселят към Европа и Азия. Засега не сме напълно сигурни в това, защото е възможно изкуството да е възникнало независимо в различни части на света по едно и също време. Трябват ни още данни, за да изведем заключение. В Азия има още много пещери, в които праисторическите рисунки тепърва ще бъдат датирани“, допълни Оберт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg