Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Писма на Боб Дилън продадени за половин милион долара

Включително и писмото, в което обяснява, че сменил името си заради страх от антисемитизъм

Боб Дилън е вторият по значимост изпълнител в историята на рока след четворката от „Бийтълс“, пишат в сп. „Ролинг Стоун“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Писма на Боб Дилън продадени за половин милион долара

Боб Дилън е вторият по значимост изпълнител в историята на рока след четворката от „Бийтълс“, пишат в сп. „Ролинг Стоун“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Писма и непубликувани текстове на песни на Боб Дилън, сред които и обяснението на певеца, че смяната на името му (Робърт Алън Цимерман) се е наложила от опасения за антисемитизъм, се продадоха на търг за близо половин милион долара от бостънската аукционна къща „R.R. Auction“. Сбирката е от архива на наскоро починалия американски блус музикант Тони Гловър, дългогодишен приятел на Дилън.

Вижте още: БОБ ДИЛЪН ПРОМЕНИЛ ИМЕТО СИ ЗАРАДИ СТРАХ ОТ АНТИСЕМИТИЗЪМ

Сред документите е и чернова на интервю от 1971 г., което Дилън дава за Гловър, но разговорът остава непубликуван. Могат да се намерят още редица писма, разменяни между двамата приятели през годините, едно от които е за смяната на името.

„Нямаше да проработи, ако си бях сменил името на Боб Леви. Или Боб Нойвирт. Или Боб Поничка“, пише той в писмото.

Но в бележка, добавена на ръка, Дилън посочва:

„Много хора смята, че евреите могат само да търгуват или да дават пари на заем. Много хора смятат, че всички евреи са такива. Е, те наистина са били такива в миналото, защото само това им е било дадено като възможност. Само това им е било позволено да правят“.

Колекцията с писма и други документи е предложена на търг от Синтия Надлър, вдовицата на Гловър, починал през 2019 г.

Дилън печели Нобелова награда за литература през 2016 г., отачсти заради песните си „Blowin’ in the Wind“, „Like a Rolling Stone“ и „The Times They Are a-Changin“, които се превръщат в химни на 60-те.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС