Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Джони Пенков, инженер на езоповия език и хумора

Джони Пенков (1933 - 2021) - Почина Джони Пенков, инженер на езоповия език и хумора

Джони Пенков (1933 - 2021)

Малко преди да навърши 88, почина Джони Пенков – звукоинженер, актьор пред камерата и в живота, за когото хуморът бе предпочитаната реалност.

Той е познат на няколко поколения българи най-вече с актьорските си прояви и с ролите си в незабравими български филми като „Рицар без броня“, „Двойникът“, „Сватбите на Йоан Асен“ и други. Обичайно се представяше като „старши научен сътрудник, кандидат на техническите науки“, но той наистина бе инженер, а от края на 80-те години – и доцент по звукотехника.

Джони се ражда като Георги на 27 ноември 1933 г. в София, в семейството на художника Иван Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ „Ленин“. Специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор. През 60-те години заедно с Радой Ралин прави едни от първите авторски кинопрегледи у нас – „Фокус“, които изобилстват с езопов киноезик, ирония и осмиване на социалистическата действителност. По-късно Джони Пенков става част от легендарната тройка кинаджии Джони, Джеки (Георги Стоев) и Чарли (Христо Илиев-Чарли), с които създава десетки филми – игрални, документални, късометражни, издават заедно книги и получават над 43 филмови награди. Известно време Джони Пенков работи и с Тодор Колев в предаването му „Как ще ги стигнем…“.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ – II степен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg