Софийска филхармония МЕГАБОРД

Почина изкуствоведкатa доц. Ружа Маринска

Доц. д-р Ружа Маринска (1944 - 2022). Снимка: Нов български университет - Почина изкуствоведкатa доц. Ружа Маринска

Доц. д-р Ружа Маринска (1944 - 2022). Снимка: Нов български университет

Почина видната българска изкуствоведка доц. д-р Ружа Маринска, съобщиха колегите ѝ от Софийска градска галерия. Доц. Маринска бе изтъкнат изследовател на изобразителното изкуство, била е директор на Националната художествена галерия, дългогодишен преподавател в Националната художествена академия и Нов български университет.

Ружа Маринска е родена през 1944 г. в Смолян. Дъщеря е на изкуствоведа Лазар Марински. През 1967 г. завършва История и теория на изкуството в Московския държавен университет. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социологията на изкуството, пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху различни културологични проблеми. По-късно се съсредоточава върху българското изкуство през ХХ век и по-специално върху проблемите на бългaрския модернизъм. Организира някои от най-мащабните изложби у нас, често придружени с конференции и дискусии по темата.

Поклонението ще бъде на 22 декември, четвъртък, в Националната галерия Квадрат 500 от 10,30 до 12,30 ч. Погребението ще бъде същия ден от 13,30 ч. на Централните софийски гробища, Парцел 1, Алея на културните дейци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах