Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина изкуствоведкатa доц. Ружа Маринска

Доц. д-р Ружа Маринска (1944 - 2022). Снимка: Нов български университет - Почина изкуствоведкатa доц. Ружа Маринска

Доц. д-р Ружа Маринска (1944 - 2022). Снимка: Нов български университет

Почина видната българска изкуствоведка доц. д-р Ружа Маринска, съобщиха колегите ѝ от Софийска градска галерия. Доц. Маринска бе изтъкнат изследовател на изобразителното изкуство, била е директор на Националната художествена галерия, дългогодишен преподавател в Националната художествена академия и Нов български университет.

Ружа Маринска е родена през 1944 г. в Смолян. Дъщеря е на изкуствоведа Лазар Марински. През 1967 г. завършва История и теория на изкуството в Московския държавен университет. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социологията на изкуството, пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху различни културологични проблеми. По-късно се съсредоточава върху българското изкуство през ХХ век и по-специално върху проблемите на бългaрския модернизъм. Организира някои от най-мащабните изложби у нас, често придружени с конференции и дискусии по темата.

Поклонението ще бъде на 22 декември, четвъртък, в Националната галерия Квадрат 500 от 10,30 до 12,30 ч. Погребението ще бъде същия ден от 13,30 ч. на Централните софийски гробища, Парцел 1, Алея на културните дейци.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90