Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина проф. Васил Стефанов, 15 години ръководил Народния театър

Проф. Васил Стефанов през 2018 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Почина проф. Васил Стефанов, 15 години ръководил Народния театър

Проф. Васил Стефанов през 2018 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 87 години си отиде театроведът проф. Васил Стефанов. Тъжната вест съобщиха от Народния театър, ръководен от него в продължение на 15 години.

Васил Стефанов бе директор на първата ни трупа на два пъти – от 1990 до 1999 г. и от 2003-а до 2008 г. Дневника си, в който описва спомените си от тези два периода, той публикува в два тома – „Народният театър като съдба“ и „Дописан дневник“. Вторият бе представен преди две години в Народния театър, където професорът събра колеги и близки приятели, с които е работил през годините.

Вижте още: ИЗЛЕЗЕ ПЪЛНИЯТ ДНЕВНИК НА ВАСИЛ СТЕФАНОВ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО МУ В НАРОДНИЯ

„Напусна ни проф. Васил Стефанов, дългогодишен диектор на Народния театър, проникновен и задълбочен театрален историк, теоретик и критик, интелектуалец от висока класа – пишат опечалените му колеги. – Показателно и дълбоко вярно е заглавието на една от книгите му – „Народният театър като съдба“, защото проф. Стефанов наистина превърна работата си в Народния театър в своя съдба.“

Васил Стефанов Димчев е роден на 15 ноември 1933 г. във Варна. Завършва „Театрознание“ във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ през 1958 г. Придобива научните звания доктор и д-р на изкуствознанието след защита на дисертациите „Проблеми на композицията в съвременната българска драма“ и „Абсурдизмът, или Театър на отчуждението“. През 1982 г. получава степен професор в секция „Теория и история на театъра“ в БАН, където в периода 1976 – 1983 е зам.-директор, от 1987 до 1991-а и от 1995-а е ръководител на секция „Теория и история на театъра“, от 1996-а е председател на Научния съвет на ИИ.

След завършването си работи като сътрудник и редактор в сп. „Театър“ до 1970 г, пише и във в. „Литературен фронт“, от 1975-а до 1979 г. е зав.-отдел „Изкуство“ в сп. „Отечество“.

От 1976-а до 1985 г. е член на специализирания съвет по театрознание, киноизкуство и кинознание към ВАК и на комисията към ВАК по литературознание, езикознание и изкуство. В периода 1979-а до 1984 г. е зам.-генерален директор на Държавно обединение „Театър и музика“ към Министерството на културата.

Преподавател по съвременен театър и по теория на драмата в НАТФИЗ, по театрален маркетинг в СУ „Св. Климент Охридски“, по теория на драмата и театър на абсурда в магистърския факултет към театралния департамент на НБУ.

Автор е на сценичната композиция „Стогодишно смешно театро“ (ДТ – Варна, 1968). Носител на национални награди и държавни и международни отличия, между които френски Орден за заслуги към изкуството и литературата.

С управлението му в Народния е свързан един особено емоционален момент в историята на театъра – той изпраща в пенсия мнозина от звездите в първата трупа – Наум Шопов, Георги Черкелов, Георги Георгиев-Гец, Стефан Гецов, Славка Славова, Виолета Бахчеванова… Защо се налага да го направи, проф. Стефанов разказва в първа част на своя дневник, излязла под формата на поредица в „Площад Славейков“.

НАЗНАЧЕНИЯТА В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР ОДОБРЯВАШЕ ТОДОР ЖИВКОВ

ПОСЛЕДНИЯТ МИ РАБОТЕН ДЕН КАТО ДИРЕКТОР НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Поклонението ще бъде в неделя, 20 декември, от 11 ч. в Централното фоайе на Народния театър.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90