POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Подпален кранът за демонтажа на паметника пред НДК

Среднощна партизанска акция, въоръжена с бензин

Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z - Подпален кранът за демонтажа на паметника пред НДК

Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z

Кранът, с който от началото на седмицата се демонтира паметникът пред НДК, горя в събота срещу неделя. Машината е подпалена и трайно повредена, след като са били унищожени електроинсталациите й.

„В момента, 3,20 ч. сутринта, гори кранът пред останките на паметника „1300 години България“. Пожар си е. Минувачи се свързаха със 112. Хората открито говорят за саботаж. Мирише на горяща синтетика. Кранът сякаш се разпада. Пожарната дойде около 8 минути след сигнала. Във въздуха има висок стълб черен дим. Топлината се усеща на двайсетина метра от оградите“, написа Манол Глишев във Фейсбук.

„Около 3 след полунощ са атакували обект „Шестокрилия“ – гласи статус и Пламен Даракчиев в социалната мрежа. – Вероятно с коктейли „Молотов“, тъй като е изгорял чисто новият 150-тонен кран на фирмата-изпълнител на строителните работи по демонтажа на паметника. Щетата е най-малко за 1 млн. лв., колкото струва кранът.

Червените интелектуалци, вдъхновители на протеста в защита на соцсимвола са абсолютно невинни. Най-малкото, заради причини от възрастово естество.“

Партизанската акция е извършена малко след 3 ч. след полунощ, потвърдиха от МВР-София, цитирани от Клуб Z. Извършена е от няколко души, нахлули зад загражденията с няколко туби бензин, научи „Площад Славейков“. Минувачите са чули и видели няколко експлозии.

Горелият кран

Работник почиства района около паметника след палежа.

Демонтажът на монумента временно ще бъде преустановен, но не и спрян, уверяват от „Софинвест“, които провеждат разглобяването руината. До петък остана за сваляне само една пластиките.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg