Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Полк. Мерджанов от Филхармонията, почитател на рока и железния ред

Най-сетне дисциплиниран началник в културата! Изпълнява, без да коментира

Полковник Гошо Мерджанов не е единственият военен в музиката - мениджърът на Елвис е полковник Том Паркър. - Полк. Мерджанов от Филхармонията, почитател на рока и железния ред

Полковник Гошо Мерджанов не е единственият военен в музиката - мениджърът на Елвис е полковник Том Паркър.

Културата има богата обща история с армията. Практика по тоталитарно време са назначенията на военни в културни институти, макар че в един момент започват да преобладават хора с други униформи – милиционерските. Легендарно е управлението на генерал Александър Гетман – ремсист, комунист, партизанин, който след 1944 г. влиза в Българската армия, а по-късно става директор на Софийска опера и на Народния театър. Естрадната група „Тоника СВ“ бяха към Строителни войски, цял театър – „Българска армия“ – бе към Министерство на отбраната, доскоро той бе управляван от Полковника, Митко Тодоров, един от инженерите на Реформата в сценичните изкуства… Но връзката между двете отдавна изтъня, затова и назначението на един полковник от Сухопътни войски за зам.-директор на Софийската филхармония звучи като виц. Но е самата действителност.

Полковник Гошо Мерджанов е почитател на рока и железния ред. Но посреща със смях въпроса на „Площад Славейков“ кого ще строява във Филхармонията. В Сухопътни войски е управлявал 13 хил. души, а във Филхармонията – 220.

„Никъде не е лесно – казва военният. – Там, където са повече хора, има правила и ред, а където са по-малко – пак има правила и ред, но в малко по-разлята степен. Няма някакви фрапиращи разлики, само леки нюанси в съответния бранш.“

Назначен е по времето, когато симфоничният оркестър бе разделен на два лагера. От разговора с него разбираме, че не желае да има пряк контакт с музикантите. Заповедта му е подписана от и.д. директора Светлина Терзиева, но сега полковникът ще трябва да работи с нейния опонент за ръководния пост – диригента Найден Тодоров. Когато Мерджанов се върне на работа, разбира се. В момента е в отпуск.

„Цял живот съм се занимавал с администрация – обяснява пред „Площад Славейков“ военният. – Аз нямам и не искам да имам нищо общо с творческия състав на Софийска филхармония. Отговарям единствено за администрацията.

Когато дойдох, имаше предписани от министерството ремонти – течове от покривите, падащи мазилки в помещението за съхранение на инструментите, врата на служебния вход за смяна… поех цялата организация на ред процедури, отстранихме проблеми със строителството, с документацията, с въвеждането на системи за документооборот, съхранението… много неща, администрацията е еднаква навсякъде, има едни и същи правила.“

Новият зам.-директор на Софийската филхармония е завършил две военни академии, специалността му е „Национална сигурност и отбрана“. Не сме го питали, но е ясно, че при нападение на сградата, сам ще може да я отбранява дни наред. Няма да се наложи – но полковникът може и на инструмент да посвири, защото има личен сантимент към музиката.

„Навремето съм свирил на китара, синът ми – също, музиката ме интересува. На каква китара? Класическа, има и електрическа… Ходил съм на школа, да – казва Мерджанов. Питаме го какви произведения е изпълнявал. – Свирехме това, което беше актуално за нашето време – „Пърпъл“, „Лед Цепелин“ и т.н. Основно рок. Класика не съм свирил. Не съм учил професионално, с приятели свирехме… Казвахме на човека какво ни трябва и той това ни учеше.“

Не за първи път управлява административно музикален състав – на негово подчинение в армията имало духов оркестър. Формацията не свирела по паради – там ангажимент има гвардейският оркестър към президентството – а по събития на Сухопътни войски.

Гошо Мерджанов категорично е рокаджия, но въпреки това го попитахме има ли любим композитор – все пак работи в музикален институт.

„Обичам музиката, но класическата не ми е любима – признава полковникът. – Слушам Моцарт, Шопен, обичам и Бах… но предпочитам рока. Ходя на концерти, основно на барокови“.

В лицето на своя заместник диригентът Найден Тодоров може и да не намери голям почитател, но пък няма да срещне и съпротива – а безропотно подчинение. Министърът на културата – който и да е той – пък ще има поне един дисциплиниран служител. А знаем, няма човек в българската култура, който да няма мнение по методиката на финансиране в сценичните изкуства – и повечето творци са настроени бунтовно към поредицата от експерименти на държавата с тях. Полковник Гошо Мерджанов обаче дори не желае да коментира, свикнал е да изпълнява нареждания.

„Не съм аз човекът, който определя правилно ли е, или не е – не повярвахме на ушите си. – След като е взето решение – всички останали надолу сме хора отговорни и трябва да съблюдаваме правилата. Работим по правила. Ако ги променят – работим по новите, няма проблем“.

Сподели, че основният начин за заздравяване на дисциплината е „заздравяването на финансовата дисциплина“. Но имало и много други начини.

Културата може би най-сетне си намери началник, който не желае да бъде солист.


Очаквайте диригента Найден Тодоров с интервю пред „Площад Славейков“!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg