Портрет на Вселената – най-пълната снимка до днес

Най-детайлната до днес рентгенова карта на небето, която включва над 1 милион обекта

Първата пълна снимка на небето, създадена от руско-германския телескоп „eRosita“, който е качен на руския спътник „Спектър-РГ“  - Портрет на Вселената – най-пълната снимка до днес

Първата пълна снимка на небето, създадена от руско-германския телескоп „eRosita“, който е качен на руския спътник „Спектър-РГ“

Телескопът „eRosita“, поставен на борда на руско-германската обсерватория „Spektr-RG“, завърши първия си пълен обзор на небето, съобщават руски медии. Така през юни 2020 г. бе създадена най-детайлната до днес рентгенова карта на Вселената, която включва над един милион обекта.

Човешкото око възприема много малка част от светлинния спектър. Чувствителни сме към фотоните в рамките на определена гама енергия – от червен до виолетов. Съществуват много невидими за нас фотони, които са с по-ниска енергия, като инфрачервените например. Излъчва ги „студената“ материя. Съществуват и високоенергийни – ултравиолетови, рентгенови и гама-лъчи. Техен източник е „горещата“ материя. Слънцето също излъчва неголямо количество такива фотони, но основната част от активността му е съсредоточена във видимия спектър. Когато Вселената се разглежда във видимия спектър, това е само една страна от много сложна картина. Според експертите, това е все едно да се гледа черно-бяла репродукция на импресионист.

Да се разгледа Вселената във високоенергийния спектър е изключително сложно, защото атмосферата ефективно разсейва това излъчване. Затова, за да се получи тази ценна информация, трябва да се изпрати сложен инструментариум в Космоса.

Точно това е функцията на руско-германския телескоп „eRosita“, който е качен на руския спътник „Спектър-РГ“, изстрелян на 13 юли 2019 г. от космодрума „Байконур“ и поставен в орбита на разстояние 1,5 милиона километра от Земята. Негово дело е първата пълна снимка на небето с невиждано досега качество.

„Това е само първото от осем изследвания, които ще бъдат проведени за четири години – казва Никола Клерк, експерт от консорциума „eRosita“. – На базата на вече получените данни ще можем да изчислим някои още по-слаби или далечни източници на светлина.“

Повечето от обектите на снимката не са звезди, а активни галактически ядра – тоест свръхмасивни черни дупки, чиято маса е милиарди пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Най-голям интерес за специалистите представлява обаче друг тип обекти – струпвания на галактики. Тези групи, които включват в себе си от стотици до хиляди галактики, плуват в облаци от силно разреден, но много горещ газ – над 10 милиона градуса. На един литър обем в него се пада само един атом, но този атом е толкова силно зареден, че става източник на рентгеново лъчение.

Телескопът „eRosita“ е успял да открие 20 хиляди подобни струпвания. Най-близките от тях са малките размити бели точки в краищата на изображението. Сега учените ще определят разстоянието до тях и ще наблюдават как разпределението им се променя във времето. Погледът им ще достигне до 10 милиарда година назад. За сравнение – Вселената е на 13,8 млрд. години.

На картата доминират двойните източници на рентгеново излъчване в нашата собствена галактика. Тези двойки обикновено включват свръхплътно тяло, например черна дупка, която поглъща съседната звезда.

Голямата и ярка бяла точка в средата на картата е Скорпион Х-1, неутронна звезда, която поглъща вещество от съседното светило. Тя се намира на 9 хиляди светлинни години от нас и е най-мощният източник на рентгеново лъчение в нашето небе.

Цветовете на изображението не съответстват на действителността. Експертите са отбелязали в червено най-нискоенергетичното излъчване, със зелено – средното, а със синьо – най-високоенергетичните източници. Съчетанието на трите цвята рисува общата картина във видимия спектър. Червеникавият воал върху изображението е облак горещ газ, който обгръща нашата Слънчева система и вероятно е резултат от взрива на една или няколко свръхмасивни звезди преди милиони години.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах