Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Последно: Откриват БГ Лувъра на 28 май

Журналисти ще видят първи Квадрата в понеделник

Тепърва ще разберем достойнствата и минусите на новия ни музей. Основните притеснения на родната арт гилдия са, че Квадратът ще експонира изкуство само до 1989 г.  - Последно: Откриват БГ Лувъра на 28 май

Тепърва ще разберем достойнствата и минусите на новия ни музей. Основните притеснения на родната арт гилдия са, че Квадратът ще експонира изкуство само до 1989 г.

Националната галерия Квадрат 500, наричана неофициално Български Лувър, ще пропусне 24 май за своето откриване. Окончателно избраната дата за отварянето на най-големия български музей за изобразително изкуство е 28 май, научи „Площад Славейков“.

Първите посетители на галерията обаче ще влязат три дни по-рано – от Министерството на културата ще покажат новото арт пространство пред журналисти в понеделник. Не е ясно какво ще видят – дали симбиоза между две галерии – Националната и Чуждестранното изкуство – с цел да поставим родните автори в контекста на световния арт; дали шедьоврите на Ел Греко, договорени от министъра на културата Вежди Рашидов с директора на музея му в Толедо.

Гид на журналистите в 20-те хиляди квадрата експозиционна площ вероятно ще бъде художникът Светлин Русев, който реди залите. Академикът е автор на експозиционния план на Квадрата. Той бе начело на работна група от експерти, начело с Русев, която трябваше да създаде концепция на музея. Но концепцията така и не бе оповестена, след като специалистите приключиха работата си.

Засега само три от страните на Квадрата ще бъдат пълни с изкуство. Четвъртото южно крило все още не е ремонтирано, а именно то е предвидено за гостуващи изложби.

Тепърва ще разберем достойнствата и минусите на новия ни музей. Основните притеснения на родната арт гилдия са, че Квадратът ще експонира изкуство само до 1989 г. Творби, създавани по време на прехода, не е известно да са купувани от държавата.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg