Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Позлатената епоха на Ню Йорк в нов сериал от създателя на „Имението Даунтън“

Нова историческа драма по HBO Go

Синтия Никсън (вляво на преден план) и Кристин Барански в сцена от „Позлатената епоха“ - Позлатената епоха на Ню Йорк в нов сериал от създателя на „Имението Даунтън“

Синтия Никсън (вляво на преден план) и Кристин Барански в сцена от „Позлатената епоха“

Бурното икономическо развитие на Америка в епохата на индустриалната революция, след края на робството и в началото на класовото неравенство, са обект на новия сериал „Позлатената епоха“, който тръгва през януари по НВО Go. Историческата драма от 9 епизода е адресирана към аудиторията на „Имението Даунтън“ – сценарият е създаден от Джулиан Фелоуз, един от авторите на популярния сериал, освен това носи подобен дух, проследявайки истории от висшето общество на Ню Йорк от 1880-те.

Историческият бекграунд е важен за вникването в сюжета на сериала. Позлатената епоха обхваща средата на XIX и началото на XX век, носител е на огромни промени в икономиката на страната и става сцена на голям конфликт между традиционните и иновативните начини за натрупване на капитал.

Сюжетът започва с живота на младата Мариан Брук (Луиза Джейкъбсън). След смъртта на баща си тя се мести от провинциална Пенсилвания в Ню Йорк, за да живее при лелите си Агнес ван Рейн (Кристин Барански) и Ада Брук (Синтия Никсън). В големия град я придружава Пеги Скот (Дени Бентън) – писателка, която е в търсене на успех и ново начало някъде, където тъмният цвят на кожата ѝ няма да определя успеха ѝ. Неволно Мариан се замесва във враждата между една от лелите си – символ на старите порядки, и нейните богати съседи семейство Ръсел. Безскрупулният железопътен магнат Джордж (Морган Спектор) и неговaта амбициозна съпруга Берта (Кари Кун) са въплъщение на новите капиталисти. Изправена пред свят на ръба на модерната епоха, Мариан трябва да реши дали ще следва установените правила на обществото, или ще си проправи собствен път.

Сериалът е копродукция между НВО и „Юнивърсъл телевижън“. Фелоуз е сценарист на сериала заедно със Соня Уорфийлд, той е и сред продуцентите на сериала. От екипа на „Имението Даунтън“ е привлечен още режисьорът Майкъл Енглер.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Премиерата на „Позлатената епоха“ в HBO Go е на 25 януари.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах