Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пръстен с двуглав орел открит в гроб, изсечен в скала край Кокаляне

Вероятно е на човек от царското семейство, коментират археолозите

Двуглавият орел на пръстена не е коронован, което означава, че не е принадлежал на владетеля. Снимка: „Археология Булгарика“ - Пръстен с двуглав орел открит в гроб, изсечен в скала край Кокаляне

Двуглавият орел на пръстена не е коронован, което означава, че не е принадлежал на владетеля. Снимка: „Археология Булгарика“

Пръстен с двуглав орел е намерен при разкопки в крепостта Урвич, съобщава сайтът „Археология Булгарика“. Пръстенът е открит в неограбен гроб при проучването на една от църквите в средновековната цитадела в Лозенската планина близо до софийското село Кокаляне.

Пръстенът e сребърен, със златен обков и ниело – черна смес, обикновено от сяра, мед, сребро и олово, използвана като инкрустация върху гравиран метал. Вероятно е принадлежал на човек от българското царско семейство от втората половина на XIV век, но надали е бил на самия владетел, защото над орела няма корона, гласи хипотезата на археолозите, ръководени от Виолина Кирякова (НИМ) и Филип Петрунов (НАИМ-БАН).

Находката е в един от четирите гроба, маркирани в каменния плочник на черквата-гробница чрез нещо като псевдо арки, отбелязват учените. Два от гробовете вероятно са били ограбени още през XVI век, за което археолозите съдят по пръснати сребърни ажурни части от накит, може би диадема. Гробът с пръстена все пак е бил непокънтан от иманяри, независимо, че костите не са намерени в добро състояние – но това вероятно е заради просмукването на дъждовна вода в ковчега с хоросанова замазка отгоре.

Д-р Филип Петрунов предполага, че пръстенът първоначално е бил поставен на ръката на мъртвеца. Гробът е в преддверието, което означава, че е от по-късно погребаните в църквата, казва Петрунов. За този покойник скалата отдолу е била изсечена на 1,10 метра дълбочина.

Скалата е била изсечена, за да бъде положено тялото на покойника. Снимка: „Археология Булгарика“

Археолозите не бързат с предположенията кой е човекът, на когото е принадлежал пръстенът. Иконографският му тип насочва към 60-те-80-те години на XIV век, отбелязва Петрунов и добавя, че розетата отстрани върху пръстена символизира приемственост и родова памет.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС