Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Преброяване на софийските лъвове

Столична община събира хиляди монументи, скулптури, паметни плочи, чешмички... в онлайн регистър

Лъв № 1 в регистъра на паметниците на територията на София се намира на бул. „Сливница“. - Преброяване на софийските лъвове

Лъв № 1 в регистъра на паметниците на територията на София се намира на бул. „Сливница“.

Знаете ли колко са изображенията на лъвове на територията на София? Какво представляват? Кога са създадени? Кои са техните автори? Скоро ще можем да открием цялата съществуваща информация по тези въпроси – достатъчно е да влезем в интернет на адрес registersofia.bg. И освен отговорите, ще откриете и снимки на търсените обекти.

Това става възможно, благодарение на проект, чието пълно наименование е Публичен регистър на възпоменателните обекти, художествените елементи и произведенията на изкуството в обществената среда на София. Основната му цел е да предоставя надеждна информация и снимков материал за всички паметници в столицата.

Обектите могат да бъдат търсени по няколко различни критерия: чрез общата търсачка, в приложената карта, посредством списъка на общините или чрез някоя от категориите – по автор, вид, период, район…

Онлайн приложението е разработено от Регионалния исторически музей София към Столична община с общински средства – при това минимални: около 4 000 лева. Засега в регистъра са влезли малко повече от  300 обекта, но информацията постоянно се допълва и актуализира от екип на музея, който се грижи и за цялостната му поддръжка.

Колкото до лъвовете в София – ние знаем, че са десетки, но засега в търсачката може да бъде открит само един, за който може и да не сте чували – декоративен елемент на къща на бул. „Сливница“ № 275. Скоро ще се появят и останалите.

С изображенията на Васил Левски имахме повече късмет – в регистъра на паметниците вече са влезли четири обекта, свързани с Апостола.

Паметен знак в квартал „Враждебна“ - На това място се е намирал Вълчовия хан там, където през лятото на 1870-1871 г. е отсядал Апостолът на свободата Васил Левски по време на своята революционна дейност в Софийския край.

Паметен знак в квартал „Враждебна“ – На това място се е намирал Вълчовия хан там, където през лятото на 1870-1871 г. е отсядал Апостолът на свободата Васил Левски по време на своята революционна дейност в Софийския край.

Паметната плоча на диригента Васил Стефанов се намира на ул. „Неофит Рилски“ 59.

Паметната плоча на диригента Васил Стефанов се намира на ул. „Неофит Рилски“ 59.

Катеричка, фасадна скулптура на ул. „Хаджи Димитър“ № 14

Катеричка, фасадна скулптура на ул. „Хаджи Димитър“ № 14

Бронзова фигура на конче, ЦДГ №165 „Латинка” в квартал „Изток“

Бронзова фигура на конче, ЦДГ №165 „Латинка” в квартал „Изток“

Чешма със статуя на момченце със сърничка  в парк „Буката“

Чешма със статуя на момченце със сърничка в парк „Буката“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах