Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Преходът през погледа на Иван Костов

Излизат мемоарите на политика - „Свидетелства за прехода“, в които не оставя без отговор нито един слух или клевета

Иван Костов на изложба на Любен Зидаров през 2016-а. Той е сред малкото политици, които могат да бъдат забелязани на културни събития. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Преходът през погледа на Иван Костов

Иван Костов на изложба на Любен Зидаров през 2016-а. Той е сред малкото политици, които могат да бъдат забелязани на културни събития. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Иван Костов излиза с мемоари на родния книжен пазар. Бившият министър-председател разказва от първо лице историята на бурното първо десетилетие на прехода на България към демокрация и пазарна икономика. „Свидетелства за прехода“ (изд. „Сиела“) ще се появи на 11 април на родния книжен пазар.

На близо 600 страници политикът бърка в една от най-дълбоките и все още незараснали рани на близкото минало. Като пряк участник в него, Костов разрива своя поглед към процесите, през които преминава държавата до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. Освен своята истина, Иван Костов представя важен исторически документ, който вероятно ще провокира нов, може би болезнен разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.

В анонс на книгата проф. Калин Янакиев представя Костов като „държавника, реформатора, строителя на съвременна България“. По думите на Янакиев, център на „Свидетелствата…“ не е Костов, „а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„И тъкмо тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание – посочва Янакиев. – А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване. Началото на усилията – в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на „перестройчици“, реставратори носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник.

След това – периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО.“

Всичко това е разказано от автора без самоизтъкване, казва Калин Янакиев, но и „без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997 – 2001), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история“.

Премиерата на „Свидетелства за прехода“ ще бъде на 11 април от 18,30 ч. в Централния военен клуб. Участие в дискусията ще вземат писателят и главен редактор на изд. „Сиела“ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах