Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Продават златен медальон на хан Омуртаг на търг в Ню Йорк

Нумизматичната реликва е изключително рядка – има известни само два такива медальона, единият се съхранява в Националния исторически музей

Търгът ще се проведе на 15 януари. В момента тече онлайн наддаване. Първоначалната цена на медальона е 30 хил. долара. - Продават златен медальон на хан Омуртаг на търг в Ню Йорк

Търгът ще се проведе на 15 януари. В момента тече онлайн наддаване. Първоначалната цена на медальона е 30 хил. долара.

Златен медальон с изображение на хан субиги Омуртаг и с потвърден произход е предложен на търг в Ню Йорк от CNG (Classical noumismatic group). За това първи съобщи e-vestnik и журналистът Иван Бакалов с надежда държавата да намери начин да върне ценната находка в България, защото по всяка вероятност тя е попаднала в колекционера, който я продава, по иманярски пътища.

Търгът ще се проведе на 15 януари. В момента тече онлайн наддаване. Първоначалната цена на медальона е била 30 хил. долара. Очаква се при аукциона след 5 дни цената на артефакта да стигне поне 50 хил. долара, но пожелалият анонимност собственик се надява да получи 100 хиляди.

Тук може да следите как върви наддаването.

Както отбелязва Бакалов, монетата е идентифицирана в частна колекция от известния нумизмат Митко Станков, който живее във Виена.

Америка за България

Специалистите не са сигурни за какво точно е служел този медальон. В описанието към аукциона се предполага, че става дума за медал, даван на „хранениците“ на хана.

Известни са само два такива медальона. Единият се съхранява в Националния исторически музей в София, открит е през 1975 г. при разкопки на Царевец. Другият е описан от Карел Шкорпил през 1905 г. и няма никакви данни къде се е намирал след това. В CNG изразяват подозрение, че може би става дума за същия артефакт.

Досега няма официална реакция от страна на държавата и Министерство на културата за връщането на тази археологическа и нумизматична ценност в България. Точно преди година правителството откупи ценни предмети, свързани с княз Александър Батенберг на търг, организиран от аукционна къща във Виена.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3