СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проф. Александър Кьосев: Жалко е, че толкова хора вярват на лидера на „Възраждане”

Костадин Костадинов заплаши видния културолог със съд за държавна измяна

В България има грешна представа какво е патриотизъм, смята проф. Кьосев. Снимка: Филип Свиленов/БГНЕС - Проф. Александър Кьосев: Жалко е, че толкова хора вярват на лидера на „Възраждане”

В България има грешна представа какво е патриотизъм, смята проф. Кьосев. Снимка: Филип Свиленов/БГНЕС

Време е да се формулира правилно кое е истински патриотизъм, заяви проф. Александър Кьосев пред „Площад Славейков” в отговор на заплахата от лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов, че ще го даде „под съд за държавна измяна”.

Поводът за заплахата на Костадинов е публикация в сайта БГНЕС, чието заглавие гласи: „За Александър Кьосев македонският език е книжовен, а българският – изкуствен”. Репортажът на новинарската агенция е от събитие, проведено на 18 септември 2022 г. в Културния център към Софийския университет, чийто директор е проф. Кьосев. Тази година  проявата „Прозрачният преводач” бе посветена на преводите между български и македонски. Част от уводното слово на историка на културата и литературовед Александър Кьосев е било свързано с кодификацията на езиците и това е дало повод за неточното и невярно според професора заглавие в БГНЕС.

Почти месец след публикацията на материала и базирайки се само на заглавието, а не на съдържанието на репортажа, днес лидерът на „Възраждане” заяви в личния си профил във фейсбук:

„Още тази седмица ще поискаме от Академичния съвет на СУ, както и от ректора, договорът на въпросният „учен” с университета да бъде прекратен. Вече има такъв прецедент – на проф. Михаил Мирчев договорът беше прекратен, при това с абсолютно незаслужени обвинения след донос на няколко студенти. Докато в случая „Кьосев” има основание не само за уволнение, но и за дело за държавна измяна.”

Въпросът за македонския и българския език е обсъждан многократно в научните среди, каза проф. Кьосев и препоръча специалната видеолекция, в която той и проф. Анна-Мария Тотоманова, виден преводач и професор по история на българския език в катедрата по Кирилометодиевистика, обсъждат темата в детайли. Според него фактът, че на обсъжданите тези реагират само медии и личности, търсещи сензации, е показателен.

„Костадинов търси поводи да вдигне изкуствено рейтинга си – заяви проф. Кьосев. – По тази логика аз мога да го съдя за нарушаване на закона за автономията на висшите учебни заведения, или още по-добре, да поискам имунитета му заради откритите заплахи със саморазправа, които е отправял към мен и мои съмишленици.”

Видният културолог и общественик е категоричен – в България има грешна представа какво е патриотизъм.

„Тази изява на Костадинов е добър повод да кажем, че хората като него не са истинските патриоти. Ние сме патриотите, ние, които продължаваме делото на строителите на съвременна България и изграждаме цивилизована държава с ясен цивилизационен избор. Така наречените „бг патриоти” са кухи позьори, които използват кухи символи, зад които не стои нищо. Те използват клишета от пети клас. Жалко е, че толкова българи му вярват (на Костадинов – бел. ред.), това говори за отрицателния ефект от българската образователна система. Нямам намерение да споря  с необразовани хора”, каза професорът.

Според Александър Кьосев в момента група видни интелектуалци подготвя официална формулировка на понятието „патриотизъм” и „родолюбие”, която скоро ще бъде представена на обществеността.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС