Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Протести срещу ограниченията на абортите в Полша заради мъртва родилка

Лекарите се опасяват да извадят дори мъртъв плод от утробата заради строгото законодателство

През 2021 г. в Полша също имаше протести срещу ограниченията на обартите под мотото „Повече нито една!“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Протести срещу ограниченията на абортите в Полша заради мъртва родилка

През 2021 г. в Полша също имаше протести срещу ограниченията на обартите под мотото „Повече нито една!“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Повече нито една!“ е лозунгът, под който минават масовите протести срещу забраната на абортите в Полша тези дни, съобщава Би Би Си. Поводът за тях е смъртта на млада жена, починала в края на май заради ненавременно направен аборт.

33-годишната Дорота Лалик, бременна в пети месец, е била закарана в болница заради започнало преждевременно раждане. Независимо от очевидната опасност за живота ѝ, лекарите отказали да премахнат плода. Той умрял в утробата на майката след няколко часа, но решение за операцията било взето едва на третия ден, когато кръвта на Дорота вече била заразена. Час след процедурата тя починала.

Това не е първият случай на смърт на бременна жена в полските болници. През 2021 г. в град Пшин е починала 30-годишна жена. Нероденият плод с тежки увреждания бил мъртъв в утробата ѝ, но лекарите отказвали да направят аборт и жената починала от токсичен шок. Тогава в Полша също имаше протести под същото мото.

Известни са още поне пет подобни случая след въвеждането на антиабортното законодателство.

През ноември 2020 г. Конституционният съд в Полша направи още по-строг един от и без това най-консервативните закони в сферата на абортите в Европа. Съгласно версията му от 1993 г., прекъсването на бременността е било разрешено в случаи на изнасилване, инцест, опасност за живота и здравето на майката, а също и при необратими увреждания на плода. Последната точка е била отменена през 2020 г. Това доведе до почти пълна забрана на абортите в страната, защото е било основната причина за прекъсване на бременността.

Според правозащитните организации полските лекари често бавят прекъсването на бременността дори тогава, когато това застрашава живота на майката. Страхуват се от решения на комисии, че не е имало 100% основание за извършване на процедурата. В такива случаи лекарите могат да влязат в затвора за 3 години. За „помощ при аборт“ също се носи наказателна отговорност. По този параграф съдят представители на правозащитни организации, които често помагат на млади бременни жени от Полша да направят аборт в чужбина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg