VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Путин: Славянската писменост дойде от македонските земи

Св. Климент е нашият най-известен светец, заяви президентът на Македония Георге Иванов на руския държавен глава

Георги Иванов е на работно посещение в Русия. Снимка: kremlin.ru - Путин: Славянската писменост дойде от македонските земи

Георги Иванов е на работно посещение в Русия. Снимка: kremlin.ru

Великият македонизъм достигна до руските земи. Владимир Путин, на среща с македонския си колега Георге Иванов, заяви, че в страната му днес е тържествен ден – Денят на славянската писменост, а „писмеността е дошла от македонските земи“, се казва в съобщение на официалния сайт на Кремъл.

„Днес ние отбелязваме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, наши духовни учители“, отвърна на свой ред Иванов, като нарече св. Климент Охридски „нашия най-известен светец, най-добрия ученик на св. св. Кирил и Методий“.

„У нас се казва, че човек умира не когато е погребан, а когато е забравен – продължи Иванов. – Общата памет за нашите учители Кирил и Методий наистина ни дава надежда за запазване на учението им, надежда за бъдещето.“

Георги Иванов е на работно посещение в Русия. В Москва той получи наградата на фондация „За единство на православната култура“. По-рано македонският президент получи и приза на името на патриарх Алексей II, връчен му от настоящия глава на Руската православна църква Кирил.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90