Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов и кметове избират новите атракции на България

Културният туризъм е бизнес и трябва да носи пари, заяви културният министър във Варна

Европа дава над 200 милиона през следващия програмен период за реставрация на обекти – и предстои да се избере кои ще бъдат те. - Рашидов и кметове избират новите атракции на България

Европа дава над 200 милиона през следващия програмен период за реставрация на обекти – и предстои да се избере кои ще бъдат те.

Културният министър Вежди Рашидов тръгва на обиколки с кметове, за да се набележат 1000 от чудесата на България, които да станат новите културно-исторически атракции. От Европа са отпуснати над 200 милиона евро за реставрация и консервация на подобни паметници от национално значение – и предстои да се реши за какво те ще бъдат разпределени.

Рашидов ще обсъжда с градоначалниците „на терен“ кои крепости, гробници, римски градове, стари църкви и други обекти могат да се класират за реставрация, стана ясно по време на негова обиколка с варненския кмет Иван Портних в събота, предаде „Стандарт“. Предстои двамата да обиколят всички културно-исторически и археологически паметници от Крапец до морската столица, за да се реши кои са приоритетни и къде има най-голям поток от хора, за да има възвръщаемост.

„Целта е веднага да се започне работа с европроекти – обясни Рашидов пред журналисти. –Туризъм е и първата изпита минерална вода, защото носи левче, а културният туризъм е бизнес и трябва да носи пари. Ще бъда откровен да ви кажа, че 25 години са раздавани средства от бюджета за археология по малко на всички, само за да има мир. Има милиони хвърлени, а завършени обекти почти нямаме.“

След Варна, предстоят обиколки на културния министър и с кметовете на Бургас, Велико Търново и Пловдив, а насетне – поетапно в останалите райони в страната. По думите на Рашидов градовете трябва да станат атрактивни, а „туристите освен леглото си и ресторанта да видят и нашите културно-исторически ценности“.

Приоритетните забележителности ще бъдат дадени за стопанисване от общините – така се случи например със „Света София“ и с ларгото в столицата сега. Тези дни се подготвя деактуването на Римските терми във Варна, Аладжа манастир, както и халколитният некропол, където бе открито най-старото обработено злато на света.

Обектите затъват от липса на стопанисване, а и общините ще могат да вземат пари от еврофондовете за тях като бенефициенти, стана ясно от думите на Вежди Рашидов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90